Σφοδρές βροχοπτώσεις στους καταυλισμούς των άστεγων σεισμοπαθών στην Αϊτή και παράκτιες πόλεις προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 7 ανθρώπων.

Ads

Το κέντρο του τυφώνα απομακρύνθηκε από τις βόρειες ακτές της Αϊτής όταν νύχτωσε και οι αρχές ελπίζουν ότι τα χειρότερα πέρασαν, όμως μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ δήλωσε ότι παρότι «η Αϊτή, σχετικά, ξέφυγε από τον κίνδυνο, πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε».

Πλημμύρες αναφέρθηκαν στις παράκτιες πόλεις Λε Καΐ, Ζακμέλ και Λογκάν. Στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, που παραμένει σημαδεμένη από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, ο οποίος στοίχισε 250-300.000 ανθρώπους, εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι υπέμειναν την κακοκαιρία κάτω από τέντες και μουσαμάδες, σε καταυλισμούς γεμάτους λάσπη.

Ads

Ο ΟΗΕ και οργανώσεις αρωγής είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για ακόμα μια καταστροφή στη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου, που αντιμετωπίζει μια θανάσιμη επιδημία χολέρας με περισσότερους από 500 νεκρούς, ακόμη 7.359 νοσηλεύονται, πέραν της γενικευμένης καταστροφής από το σεισμό. Το γραφείο του ΟΗΕ για το συντονισμό ανθρωπιστικών θεμάτων (OCHA) σημείωσε ότι ο τυφώνας θα μπορούσε να καταφέρει πολύ χειρότερο πλήγμα στον πληθυσμό της χώρας.

Παρόμοια φαινόμενα το 2004 και το 2008 είχαν στοιχίσει τη ζωή αρκετών χιλιάδων Αϊτινών ειδικά στη βόρεια παράκτια πόλη Γκοναΐβ.

Με τις πλημμύρες και την επιδημία χολέρας αναμένεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην διοργάνωση των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών την 28η Νοεμβρίου. Οι αρχές δεν ανέβαλαν την διαδικασία.

Ο ΟΗΕ αναμένει ότι οι πλημμύρες θα επιδεινώσουν την επιδημία χολέρας στη χώρα.