Ads

Συνεχίζεται η αναταραχή στα μοναρχικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, με διαδηλώσεις να συνεχίζονται σε αρκετές από αυτές. Στο Μπαχρέιν, διαδηλωτές κατέλαβαν την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, στην Υεμένη συνεχίστηκαν και χθες οι κινητοποιήσεις ενώ ο Μ. Αχμαντινετζάντ του Ιράν προειδοποιεί τους διοργανωτές κινητοποιήσεων με σκληρή τιμωρία ενώ νέα επεισόδια ξέσπασαν στην κηδεία ενός εκ των θυμάτων των διαδηλώσεων της Δευτέρας. Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες σε διαδηλώσεις στην πόλη Κουτ του Ιράκ.

Στο Μπαχρέιν, ένας ακόμα άνθρωπος έχασε τη ζωή του χθες όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ στην πομπή της κηδείας του πρώτου θύματος των διαδηλώσεων της προηγούμενης μέρας. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς.

Οργισμένη από τις δολοφονίες των σιιτών πολιτών, η σιιτική μουσουλμανική παράταξη al-Wefaq ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στο Κοινοβούλιο έως ότου υπάρξει διάλογος με το καθεστώς. Ο νέος φόνος πολίτη έβγαλε στους δρόμους ακόμα περισσότερους διαδηλωτές, οι οποίοι κατέλαβαν την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Μανάμα.

Ads

Οι διαδηλωτές ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο.

Ο βασιλιάς της χώρας εξέφρασε χθες τη λύπη του για το θάνατο των δύο πολιτών ενώ οι ΗΠΑ συνέστησαν «αυτοσυγκράτηση» προς όλες τις μεριές. Ο Εμίρης Hamad bin Isa Al-Khalifa εξέφρασε τα συλλυπητήριά του μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος για το θάνατο των «δύο αγαπημένων μας γιων» και είπε πως ειδική επιτροπή θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκαν.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα από τις πρόσφατες βιαιότητες στις διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δέσμευση της κυβέρνησης του Μπαχρέιν να διεξάγει έρευνες για τον θάνατο των δύο διαδηλωτών και να λάβει μέτρα κατά της αδικαιολόγητης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Το Μπαχρέιν έχει περίπου 1,300,000 κατοίκους και κυβερνάται επισήμως από τον Εμίρη ή βασιλιά Hamad bin Isa Al Khalifa από το 2002. Ο Hamad είναι γιος του Isa ibn Salman Al Khalifa, ο οποίος με το ίδιο αξίωμα κυβέρνησε το Μπαχρέιν από το 1961 μέχρι το θάνατό του το 1999.

Πέμπτη μέρα διαδηλώσεων στην Υεμένη η Τρίτη, και στους κατά κύριο λόγο φοιτητές – διαδηλωτές έπεσαν οι συμμορίες αστυνομικών με πολιτικά ρούχα και πληρωμένων κακοποιών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ατόμων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί και συνεργάτες τους με πολιτικά περιφρουρούσαν το κέντρο της πρωτεύουσας αλλά και άλλων πόλεων, έχοντας αποκλείσει πολλές κεντρικές πλατείες – με κάποιες από αυτές να ονομάζονται “Ταχρίρ”.

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στην έδρα της νομαρχίας της Μανσούρα και πυρπόλησαν τέσσερα αυτοκίνητα. Ο ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου, αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν για να διαλύσουν το πλήθος, το οποίο απάντησε ρίχνοντας πέτρες.

Αξίζει να σημειωθεί η παρατήρηση του συντάκτη του Al Jazeera, για τους δεσμούς μεταξύ Υεμένης και ΗΠΑ που ενδυναμώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, η χώρα τους σκοπεύει να ξεκινήσει “σύντομα” ένα “αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα” στην Υεμένη, αξίας 75 εκατ. δολαρίων.

Η Υεμένη αυτή τη στιγμή έχει ανεργία κοντά στο 40%, ενώ οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν σταθερά και επώδυνα για τους πολίτες μιας από τις φτωχότερες χώρες της αραβικής χερσονήσου. Ο Σάλεχ έγινε πρόεδρος της Βόρειας Υεμένης το 1978 και όταν η χώρα ενώθηκε το 1990, συνέχισε να κρατά την εξουσία της Δημοκρατίας της Υεμένης.

Στο Ιράν, ο Αχμαντινετζάντ προειδοποιεί

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε απόψε ότι οι “εχθροί” που οργανώνουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους. “Είναι σαφές ότι το ιρανικό έθνος έχει εχθρούς δεδομένου ότι είναι μια χώρα που θέλει να λάμψει (…) και να αλλάξει τις σχέσεις στον κόσμο“, είπε ο Αχμαντινετζάντ σε συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση.

Φυσικά υπάρχει πολύ μίσος, ακόμη και κατά της κυβέρνησης. Αλλά (αυτοί που ενορχήστρωσαν τις διαδηλώσεις) δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους”, πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις διαδηλώσεις την ιρανική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, έκκληση στην ιρανική κυβέρνηση «ν’ακούσει το λαό» απευθύνουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί με δύο ανακοινώσεις τους που δημοσιεύουν ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις στους κόλπους της κυβέρνησης για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των δυο ανδρών.

Σήμερα, ξέσπασαν νέα επεισόδια μεταξύ των παρευρισκομένων στην κηδεία ενός εκ των θυμάτων, που πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της Δευτέρας, και «μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που προφανώς συνδέονται με την αντιπολίτευση», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η κρατική τηλεόραση. «Φοιτητές και παρευρισκόμενοι στην κηδεία του μάρτυρα Σανί Τζαλέχ της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης συνεπλάκησαν με έναν μικρό αριθμό ατόμων που προφανώς συνδέονται με την αντιπολίτευση», προστίθεται στην ιστοσελίδα της τηλεόρασης,

Χθες χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν και πάλι κατά μικρές ομάδες στο κέντρο της Τεχεράνης μετά από έκκληση του ηγέτη της αντιπολίτευσης πρώην πρωθυπουργού Χοσεΐν Μουσαβί και του πρώην προέδρου του κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί, παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων από τις αρχές.

Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση εναντίον «της ανταρσίας» (αντιπολίτευση), μετά τις συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε η αντιπολίτευση τη Δευτέρα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το Συμβούλιο για το Συντονισμό της Ισλαμικής Προπαγάνδας, το οποίο οργανώνει τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις του καθεστώτος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί «εναντίον των αρχηγών της ανταρσίας», των αντιπολιτευόμενων πολιτικών Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί.

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τον τρόπο με τον οποίο «η ιρανική κυβέρνηση προσπαθεί να καταπνίξει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης» στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες καταδίκασε σήμερα τις ενέργειες των ιρανικών αρχών εναντίον διαδηλωτών στην Τεχεράνη, σημειώνοντας πως «Το καθεστώς του Ιράν θα το σταματήσει ο ίδιος ο λαός του. Αυτό που κάνει η σημερινή ιρανική ηγεσία είναι ντροπή για την ιρανική ιστορία, τον ιρανικό πολιτισμό, και πονάει τον ίδιο το λαό της».

Νεκροί και τραυματίες στο Ιράκ

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν σήμερα στη νότια ιρακινή πόλη Κουτ σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν να βελτιωθούν οι βασικές υπηρεσίες, έγινε γνωστό από αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.

Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την αποπομπή διεφθαρμένων αξιωματούχων και τη βελτίωση των βασικών υπηρεσιών, πέταξαν τούβλα και πέτρες εναντίον των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και κατέλαβαν δημόσια κτίρια στην πόλη, δήλωσαν οι πηγές. «Ο απολογισμός από τις βίαιες ενέργειες κατά τις διαδηλώσεις είναι τρεις διαδηλωτές νεκροί και περίπου 30 τραυματίες, στους οποίους περιλαμβάνονται 15 αστυνομικοί της υπηρεσίας προστασίας εγκαταστάσεων», δήλωσε αστυνομική πηγή στην Κουτ.