Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μέσω του εκπροσώπου της, ανακοίνωσε πως επιθυμία της είναι τα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε. να καταλήξουν σε μια «συμφωνία κατά της κατασκοπείας» παρόμοια με αυτή που ζητούν η Γερμανία και η Γαλλία από τις ΗΠΑ.

Ads

 
Μάλιστα όπως σημείωσε ο εκπρόσωπός της η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη θέσει μια τέτοια πρόταση στους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
 
Μετά τις αποκαλύψεις του πράκτορα της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν για το παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την «οργή» τους, ωστόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών φαίνεται, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί, να γνώριζαν για τις παρακολουθήσεις και μάλιστα συνεργαζόντουσαν με τις αμερικανικές υπηρεσίες.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Μέρκελ απαίτησε από την Ουάσιγκτον να υπάρξει μια «αντικατοσκοπική» συμφωνία με το Βερολίνο και το Παρίσι μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι περίμενε Μπαράκ Ομπάμα, να αναλάβει δράση και όχι να εκφράζει τις απολογίες του.
 
Επίσης, η Μέρκελ φέρται να επέμεινε σε μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών της Ε.Ε. θα πρέπει να συνεργάζονται και όχι να κατασκοπεύουν η μία την άλλη.