Σε κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού φαίνεται να μπαίνει όλη η Ουκρανία, τη στιγμή που πολλές πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους και το Κίεβο, βρίσκονται υπό ρωσικό κλοιό.

Ads

Η περιοχή του Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, το μεσημέρι της Τρίτης 15 Μαρτίου, εξέδωσε προειδοποίηση για εναέριες επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα, παροτρύνοντας τους πολίτες να μεταβούν στα καταφύγια. Σύμφωνα με το Reuters, δεν κατέστη άμεσα σαφές εάν και άλλες περιοχές εξέδωσαν παρόμοιες προειδοποιήσεις για νέες εναέριες επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων.

«Προσοχή! Εναέριες επιθέσεις σε ολη την Ουκρανία! Μεταβείτε στα καταφύγια» ανέφερε η προειδοποίηση, η οποία κοινοποιήθηκε σε διαδικτυακή ανάρτηση.
Είχε προηγηθεί έκτακτη ανακοίνωση για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, το οποίο ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν περικυκλώσει και να είναι έτοιμες για εισβολή τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, από το βράδυ της Τρίτης μέχρι το πρωί της Πέμπτης (διάστημα 35 ωρών) θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας έχει δεχθεί αμέτρητους βομβαρδισμούς στα προάστιά της κατά τη διάρκεια της νύχτας, με δύο κτήρια κατοικιών να δέχονται πυραυλική επίθεση και να αφήνουν πίσω τους νεκρούς, τραυματίες κι αγνοούμενους. «Απαγορεύεται η μετακίνηση στην πόλη χωρίς ειδική άδεια, εκτός από το να πηγαίνεις σε καταφύγια βομβών» είπε ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Ads

«Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Το Κίεβο, το οποίο είναι επί του παρόντος το σύμβολο και η μπροστινή επιχειρησιακή βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης, δεν θα παραδοθεί από εμάς» πρόσθεσε.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, μιλώντας έξω από δεκαπενταώροφη πολυκατοικία που δέχθηκε πυραυλική επίθεση με απολογισμό νεκρούς, τραυματίες κι αγνοούμενους, έστειλε μήνυμα αντίστασης: «Δεν ξέρουμε ακόμα ψάχνουμε αγνοούμενους, υπερασπιζόμαστε την πόλη μας, δεν θα την παρατήσουμε στο έλεος των Ρώσων κατακτητών. Το ηθικό των κατοίκων είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι όλοι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πόλη τους και την Ουκρανία».

Τέλος, προέτρεψε τον κάθε πολίτη του Κιέβου να πάρει όπλο και να υπερασπιστεί μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός του τα πάτρια εδάφη.