Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Γαλλία μία «σκανδαλώδης» για πολλούς διάταξη, που έχει στόχο την απαγόρευση της διάδοσης εικόνων και βίντεο που τεκμηριώνουν την αστυνομική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα. Η διάταξη συζητήθηκε την Τρίτη και θα τεθεί προς ψήφιση στις 17 Νοεμβρίου. Αν ψηφιστεί, τότε απειλούνται με φυλάκιση ενός έτους και  πρόστιμο 45.000 ευρώ, όσοι διαδίδουν τα τεκμήρια της αστυνομικής αυθαιρεσίας, με την αιτιολόγηση ότι θίγεται η σωματική και διανοητική ακεραιότητα με την προβολή της εικόνας του προσώπου του υπαλλήλου της εθνικής αστυνομίας.

Ads

Το θέμα που απασχολεί  τον γαλλικό τύπο έντονα την τελευταία εβδομάδα, κυριάρχησε στο πρωτοσέλιδο της Liberation με τον τίτλο «Αστυνομία: Ο πόλεμος των εικόνων».

image

Οι πλευρές του πολέμου αυτού, εκφράζονται μέσα από τον δημόσιο αγώνα δύο προσώπων. Ο ένας είναι ο Jean-Michel Fauvergue, πρώην υψηλόβαθμος αστυνομικός που έγινε στέλεχος του κόμματος Μακρόν μετά από εκστρατεία που έκανε υπέρ του, και σήμερα είναι ένας από τους βουλευτές του. «Αποκτήστε την εξουσία στον πόλεμο των εικόνων» λέει ως ένθερμος υποστηρικτής της διάταξης.

Ads

«Τα βίντεο είναι το μόνο όπλο μας» υποστηρίζει η άλλη φωνή, αυτή της Amal Bentounsi, της οποίας ο αδερφός Amine, πυροβολήθηκε στην πλάτη από αστυνομικό το 2012, γεγονός που την οδήγησε στον ακτιβισμό ενάντια στην αστυνομική βία.

Οι βουλευτές του προεδρικού κόμματος Jean-Michel Fauvergue και  Alice Thourot φέρουν ένα νομοσχέδιο «για την παγκόσμια ασφάλεια» που το παρουσιάζουν στη διαβούλευση με το σύνθημα «προστατεύσουμε όσους μας προστατεύουν». Μέχρι πρόσφατα, αυτό το κείμενο περιελάμβανε μόνο μέτρα που στοχεύουν στην επέκταση των αρμοδιοτήτων των δημοτικών αστυνομικών δυνάμεων και στην ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας.

Η προσθήκη της σκανδαλώδους διάταξης αργότερα, δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις από ΜΚΟ, δικηγόρους και πολίτες που ανησυχούν για την παραβίαση πολλών θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία στην πληροφόρηση. Το στρατόπεδο Μακρόν, έχει καταθέσει μέσω των στελεχών του γνωμοδοτήσεις που επιβεβαιώνουν κατά τη γνώμη τους ότι δεν εμποδίζεται η ελευθερία της ενημέρωσης και πληροφόρησης με τον νέο νόμο.

Οι οργανώσεις και οι επιτροπές πολιτών επιμένουν όμως, ότι πρόκειται για μια αλλαγή προς το αντιδημοκρατικότερο, που θα αφοπλίσει εντελώς τους πολίτες που παλεύουν ενάντια στην αστυνομική βία και θα σημάνει μια νέα, μαύρη εποχή για τη δημοκρατία στη Γαλλία και κατ’επέκταση και στην υπόλοιπη Ευρώπη.