Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Χριστόφιας, αναφερόμενος στα γεγονότα του 1974, αποκάλεσε «εισβολή» τόσο το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας όσο και την τουρκική στρατιωτική απόβαση στο νησί.

Ads

Το επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας του κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Ίδρυμα Brookings αναφέρει ότι «οι δυο λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό αυτή η εγκληματική πράξη της χούντας οδήγησε στην ανατροπή της και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία».

Το απόσπασμα αυτό πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και όλα τα Κυπριακά κόμματα, εκτός του ΑΚΕΛ από το οποίο προέρχεται ο κ. Χριστόφιας, κατηγόρησαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι εξισώνει τις ευθύνες Ελλάδας και Τουρκίας για τα γεγονότα του 1974 και κυρίως ότι με τη φράση αυτή δικαιώνει την τουρκική πολιτική, στην οποία «δίνει όπλα» ενισχύοντας την επιχειρηματολογία της. Το συγκυβερνών κόμμα ΔΗΚΟ χαρακτήρισε την αναφορά του προέδρου Χριστόφια «ατυχή και λανθασμένη», ενώ η αντιπολίτευση κάλεσε τον κ. Χριστόφια να απολογηθεί.

Εκφράζονται ακόμα φόβοι από τα κυπριακά κόμματα ότι η υιοθέτηση της θέσης περί «ελληνικής εισβολής» πέραν της τουρκικής θα πλήξει τη διεθνή θέση της Κύπρου και θα αποτελέσει επιχείρημα υπέρ της Τουρκίας, κυρίως στις Βρυξέλλες, όπου ως γνωστόν εκκρεμεί η υπόθεση του απευθείας εμπορίου με το ψευδοκράτος.

Ads

Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ επιχείρησαν πάντως να υποβαθμίσουν τις αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι είναι αδικαιολόγητες και στηρίχθηκαν στην απομόνωση μιας φράσης από τη συνολική ιστορική αναδρομή που έκανε ο κ. Χριστόφιας ενώ επανέλαβαν την πάγια θέση τους, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού, ότι η χούντα έδωσε τη δικαιολογία που έψαχνε η Τουρκία για την εισβολή. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστοφίδης διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόταν στον κοινό σχεδιασμό της χούντας και των τουρκικών επεκτατικών κύκλων της Αγκυρας.

Πάντως, ο Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στο περιθώριο της δεξίωσης στο προεδρικό μέγαρο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα. “Δεν έχω καμία διάθεση να ασχοληθώ με διαστρεβλώσεις, με κακίες και με κακεντρέχειες», είπε χαρακτηριστικά.