Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των δημοσιογράφων από αβάσιμες ή καταχρηστικές διώξεις και αγωγές, γνωστή ως Anti-Slapp, μετά την υπερψήφισή της από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη (11.7).

Ads

Οι διοργανικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμφωνήσουν στην τελική μορφή του νόμου πριν αυτός τεθεί σε ισχύ.

Η πρώτη διοργανική διαπραγμάτευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (12.7) στο Στρασβούργο, αμέσως μετά την ψήφιση της Οδηγίας από το ΕΚ, παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου Βέρα Γιούροβα.

Σε αυτή τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σαφής πρόθεση της Κομισιόν να στηρίξει την τελική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ σε ότι αφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεδομένης της εκκρεμότητας των εκλογών της Ισπανίας, που κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου, τηρήθηκε επιφυλακτική στάση.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs από τη συνάντηση, το μοναδικό ζήτημα που χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενο από νομική άποψη και θα χρειαστεί περαιτέρω διασαφηνίσεις για να περιληφθεί στο τελικό κείμενο της οδηγίας και να εφαρμοστεί στα κράτη-μέλη, είναι η δυνατότητα των θυμάτων Slapps να διεκδικούν αποζημίωση από τους ενάγοντες, ζήτημα που περιλαμβάνεται στη νομοθετική γνωμοδότηση της οποίας ήταν εισηγητής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Τα πιο επίμαχα σημεία περιλαμβάνουν επίσης τον ορισμό των «διασυνοριακών» υποθέσεων, προϋπόθεση για την εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ- την έννοια της πρόωρης απόρριψης «προφανώς παράνομων» αγωγών.

Η νομοθεσία για τις SLAPPs στα κράτη μέλη διαφέρει σήμερα σε μεγάλο βαθμό, ενώ βασικός στόχος της οδηγίας είναι η εναρμόνιση των εθνικών προσεγγίσεων.

Μετά την ψηφοφορία της Τρίτης, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να «ξεπεράσει την απροθυμία του και να αποδεχθεί τις διαδικαστικές εγγυήσεις για την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές αγωγές που αποσκοπούν στον εκφοβισμό και τη φίμωσή τους».

«Για εμάς, ξεκινάμε από την αφετηρία ότι το Συμβούλιο πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

«Κάθε υπουργός που κάθεται γύρω από αυτό το τραπέζι και θα διαπραγματευτεί μαζί μας αυτό το κείμενο, πρέπει να μπορεί με το χέρι στην καρδιά να πει ότι “έκανα ό,τι μπορούσα για να προστατεύσω τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μου” και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.