Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε την Τρίτη στις 11:00 σε σχολεία της Γαλλίας, έπειτα από απόφαση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ως φόρος τιμής στα τρία παιδιά και τον ραβίνο που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης. Χιλιάδες Γάλλοι κατέβηκαν το βράδυ της Δευτέρας στους δρόμους του Παρισιού για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων. Την ίδια ώρα, ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη διεξάγεται σε όλη τη χώρα, ενώ ενεργοποιήθηκε σύστημα επαγρύπνησης και πρόληψης του κινδύνου σοβαρών επιθέσεων στην ανώτατη βαθμίδα του. Για ρατσιστική επίθεση έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ οι έρευνες κινούνται πάνω σε δύο πιθανές υποθέσεις: η μία είναι ότι ο δράστης ήταν ισλαμιστής και η άλλη ότι ήταν ακροδεξιός, πιθανώς νεοναζί.

Ads

 
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ήταν παρών σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κολέγιο Φρανσουά Κουπερέν, στο κέντρο του Παρισιού, δύο βήματα από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Επανέλαβε, ότι θα γίνουν τα πάντα για να βρεθεί ο δολοφόνος, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι το ίδιο πρόσωπο που δολοφόνησε τρεις στρατιωτικούς την προηγούμενη εβδομάδα στην Τουλούζη.
 
Ο Σαρκοζί, που μετέβη στην Τουλούζη μετά την επίθεση, χαρακτήρισε το περιστατικό «εθνική τραγωδία». Είπε ακόμα ότι ένα άτομο πραγματοποίησε και τις τρεις επιθέσεις, ενώ έκανε λόγο για «ρατσιστική» ενέργεια.

Παράλληλα, ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Γάλλος πρόεδρος τον διαβεβαιώνει για την «αποφασιστικότητά του» να συλληφθεί ο δράστης της φονικής επίθεσης. «Να είσθε βέβαιος για την αμέριστη αποφασιστικότητα των γαλλικών αρχών ώστε να συλληφθεί ο δράστης της θρασύδειλης αυτής πράξης και κατόπιν να δικαστεί με όλη την αυστηρότητα που επισύρει η βαρύτητα και η ωμότητα του εγκλήματος αυτού», τονίζει στο μήνυμα.
 
«Γνωρίζοντας πως τα περισσότερα από τα δύσμοιρα θύματα είχαν και ισραηλινή υπηκοότητα, θα ήθελα να σας εκφράσω προσωπικώς αλλά και σε όλον τον ισραηλινό λαό τα πιο ειλικρινή και συντετριμμένα συλλυπητήριά μου», τονίζει ο Σαρκοζί.
 
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ θα συνοδεύσει τις οικογένειες των θυμάτων της φονικής επίθεσης στην Τουλούζη στο αεροσκάφος που θα τους μεταφέρει στο Ισραήλ και θα παραστεί επίσης στην κηδεία των τριών παιδιών και του ραβίνου που έπεσαν χθες νεκροί από τις σφαίρες του δράστη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο. Η αναχώρηση των οικογενειών, συνοδεία του Ζιπέ, έχει προγραμματισθεί για σήμερα το απόγευμα.
 
Στο δικό του συλλυπητήριο μήνυμα για το φονικό στον Σαρκοζί, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ τονίζει πως η επίθεση αποδεικνύει «τη βασιμότητα της ενίσχυσης των κοινών προσπαθειών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, της οποίας πρώτο θύμα είναι ο άμαχος πληθυσμός».

image
 
Έρευνες από 14 διαφορετικά σώματα
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες κινούνται πάνω σε δύο πιθανές υποθέσεις: η μία είναι ότι ο δράστης ήταν ισλαμιστής και η άλλη ότι ήταν ακροδεξιός, πιθανώς νεοναζί. Στις έρευνες συμμετέχουν 14 διαφορετικά σώματα της αστυνομίας.

Ads

image
 
Εν τω μεταξύ, η αστυνομία εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο ότι o δολοφόνος είναι ένας από τους τρεις στρατιώτες που εδώ απεικονίζονται να δίνουν ναζιστικούς χαιρετισμούς κρατώντας μια σημαία με τη σβάστικα. Και οι τρεις είχαν απολυθεί από το στρατό για τις διασυνδέσεις τους με ακροδεξιές οργανώσεις.
 
Η αστυνομία έχει συνδέσει το χθεσινό περιστατικό, που συνέβη σε εβραϊκό σχολείο, με δύο άλλες επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τρεις στρατιώτες με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική και την Καραϊβική. Το ίδιο όπλο και το ίδιο κλεμμένο μηχανάκι χρησιμοποιήθηκαν και στις τρεις περιπτώσεις, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δράστης της χθεσινής επίθεσης ήταν ένας ψυχρός δολοφόνος που μαγνητοσκόπησε την πράξη του με μικρή κάμερα που είχε κρεμάσει στο λαιμό του. «Αυτό προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο στο προφίλ του δολοφόνου. Είναι κάποιος που είναι αρκετά βάναυσος ώστε να το μαγνητοσκοπήσει. Αυτό δείχνει το προφίλ ενός δολοφόνου που είναι πολύ ψυχρός, πολύ αποφασισμένος, με ακριβείς κινήσεις και επομένως πολύ σκληρός».
 
Στην ανώτατη βαθμίδα το σύστημα πρόληψης σοβαρών κινδύνων
 
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος ενεργοποίησε στη νοτιοδυτική Γαλλία για πρώτη φορά το σύστημα επαγρύπνησης και πρόληψης του κινδύνου σοβαρών επιθέσεων στην ανώτατη, τέταρτη βαθμίδα του, που καθορίζεται από το πορφυρό χρώμα. Σε αυτήν την βαθμίδα δίνεται η δυνατότητα για τη λήψη σειράς αυστηρών μέτρων και ελέγχων, σε τρένα, εναέριο κυκλοφορία, για περιορισμούς στην κυκλοφορία, καθώς και κλείσιμο σχολείων.
 
Φύλακες τοποθετήθηκαν έξω από όλα τα θρησκευτικά σχολεία, καθώς και σε μουσουλμανικούς και εβραϊκούς τόπους λατρείας, ενώ περίπου διακόσιοι αστυνομικοί συμμετέχουν στο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη.

image
 
Αναστολή της εκστρατείας από τους υποψήφιους προέδρους
 
Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στη Γαλλία, οι υποψήφιοι για την προεδρία ανήγγειλαν την αναστολή της εκστρατείας τους, ακυρώνοντας συγκεντρώσεις και συμμετοχές σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα. Ο Νικολά Σαρκοζί «πάγωσε» την προεκλογική του εκστρατεία μέχρι την Τετάρτη. Τη διακοπή της προεκλογικής εκστρατείας τους αρνήθηκαν, αντιθέτως, ο κεντρώος υποψήφιος για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Μπαϊρού και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν. Ο κεντρώος υποψήφιος Μπαϊρού έκρινε ότι το θέμα της μισαλλοδοξίας έχει θέση στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ ο Ζαν-Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε τη συνέχιση της εκστρατείας «μια πράξη ηθικής, πνευματικής και συναισθηματικής αντίστασης».
 
Την ίδια ώρα, ο γαλλικός Τύπος εκφράζει αγανάκτηση για το φονικό στην Τουλούζη και ζητά από τους υποψήφιους των γαλλικών εκλογών να μην εκμεταλλευτούν το περιστατικό.
 
«Καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη, στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας, οι υποψήφιοι, και κυρίως ο πρόεδρος (Νικολά Σαρκοζί) πρέπει να αποφύγουν κάθε υπερθεματισμό, καταχρηστική ερμηνεία, πολιτική εκμετάλλευση των εγκλημάτων αυτών» γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Liberation.
 
«Μακάρι αυτό το δράμα να προτρέψει τους διάφορους πολιτικούς αξιωματούχους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, φρόνηση και περίσκεψη στη χρήση των λέξεων, στην όξυνση των ανταγωνισμών, στην καταγγελία των αποδιοπομπαίων τράγων» ζητά η καθολική εφημερίδα La Croix, ενώ η Humanité επισημαίνει «η απαίτηση για αξιοπρέπεια απαγορεύει σε οποιονδήποτε να εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος αυτά τα εγκλήματα και τον πόνο που προκαλούν».