Ο νεοναζί Άντερς Μπρέιβικ που σκότωσε 77 ανθρώπους στη Νορβηγία το 2011, μηνύει τη χώρα σε μια προσπάθεια να τερματίσει την πολυετή απομόνωσή του στη φυλακή.

Ads

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε οκτώ ανθρώπους με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Όσλο και πυροβόλησε θανάσιμα 69 άτομα -ανάμεσά τους πολλοί έφηβοι- σε θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, υποστηρίζει ότι οι συνθήκες κράτησής του παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νορβηγίας λέει ότι πρέπει να κρατηθεί χωριστά από τον πληθυσμό των φυλακών για λόγους ασφαλείας.

Οι δικηγόροι του Μπρέιβικ δήλωσαν σε δικαστήριο τη Δευτέρα ότι ο 44χρονος σήμερα Μπρέιβικ δεν επιθυμεί πλέον να ζήσει.

Ads

«Είναι απομονωμένος εδώ και περίπου 12 χρόνια… Ζει σε έναν εντελώς κλειδωμένο κόσμο», δήλωσε ο δικηγόρος του, Oeystein Storrvik, σε ακρόαση στο δικαστήριο σήμερα, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου.

«Δεν επιθυμεί να είναι πια ζωντανός», πρόσθεσε.

Στην αγωγή κατά του νορβηγικού κράτους ο δικηγόρος του Μπρέιβικ αναφέρεται στην «μακρά περίοδο απομόνωσης και την απουσία πραγματικής ανθρώπινης επαφής που τώρα μεταφράζεται σε ψυχολογικές ζημίες για τον πελάτη του, ο οποίος πλέον έχει «τάσεις αυτοκτονίας».

«Πλέον, είναι εξαρτημένος από το αντικαταθλιπτικό Prozac για να αντέξει τις μέρες του στην φυλακή».

Ο Μπρέιβικ ζητά επίσης από το δικαστήριο να άρει τους περιορισμούς στην αλληλογραφία του με τον έξω κόσμο.

Ο Μπρέιβικ καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης -η μέγιστη ποινή κάθειρξης που μπορεί να επιβάλει δικαστήριο στη Νορβηγία, αν και μπορεί να παραταθεί για όσο διάστημα θεωρείται απειλή- για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 22 Ιουλίου 2011.

Έχει αμφισβητήσει και στο παρελθόν τους όρους της ποινής του, κερδίζοντας μέρος της υπόθεσής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά του νορβηγικού κράτους το 2016, προτού αυτή ανατραπεί τον επόμενο χρόνο.

Ο 44χρονος σήμερα νεοναζί περνά τον χρόνο του σε ειδικό τμήμα της φυλακής υψίστης ασφαλείας Ρινγκερίκε, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης που περιβάλλει το νησί Ουτόγια.

Στην φυλακή αυτή, ο Μπρέιβικ διαθέτει διαμέρισμα πολλών δωματίων σε δύο ορόφους, κουζίνα, αίθουσα τηλεόρασης με κονσόλα παιγνιδιών και μία φωτογραφία του Πύργου του Άιφελ και εξοπλισμένη αίθουσα γυμναστικής, σύμφωνα με το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Οι σωφρονιστικές αρχές έχουν επίσης τοποθετήσει στην κατοικία του δύο παπαγάλους για να εκπληρώσουν την επιθυμία του να έχει ένα ζώο συντροφιάς.

Για λόγους ασφαλείας, η δίκη διεξάγεται από σήμερα και για πέντε ημέρες στο γυμναστήριο της φυλακής Ρινγκερίκε. Ο Μπρέιβικ εμφανίστηκε στην αίθουσα συνοδευόμενος από τρεις φρουρούς ασφαλείας. Φορούσε ένα μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και καφέ γραβάτα. Χωρίς να κάνει κάποια δήλωση, κάθισε στη θέση του, καθώς η νομική του ομάδα έθεσε την υπόθεσή του. Ο ίδιος ο 44χρονος πρόκειται να καταθέσει αύριο, Τρίτη 9/1.