Την «πλήρη απόρριψη» μιας ενδεχόμενης ισπανικής αποστολής στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βουλγαρία για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, εάν οι εντάσεις στην Ουκρανία συνεχίσουν να αυξάνονται, διακηρύσσουν σε κοινό μανιφέστο που υπέγραψαν οι Podemos και άλλα οκτώ αριστερά κόμματα.

Ads

Τα εννέα κόμματα κάλεσαν επίσης τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να τερματίσει τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv, τα αριστερά κόμματα Unidas Podemos, Izquierda Unida, En Comú Podem, Alianza Verde, Bildu, BNG, CUP, Más País-Equo και Compromis ζήτησαν την Παρασκευή από την κυβέρνηση να μην συμμετάσχει στην αποτρεπτική αποστολή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ το Σάββατο, ο πρώην ηγέτης και ιδρυτής των «Podemos» Πάμπλο Ιγλέσιας, αμφισβήτησε την ανάγκη εμπλοκής της Ευρώπης σε μια υποθετική σύγκρουση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και προειδοποίησε για μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Ads

Η ΕΕ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου, δεν έχει «το παραμικρό ενδιαφέρον» για μια στρατιωτική αντιπαράθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος με μια χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα. Τόνισε παράλληλα ότι οι Ισπανοί πολίτες δεν είναι «ανόητοι». Γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι «μια στρατιωτική συμμαχία για την προστασία των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι Podemos έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους ενάντια σε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το μανιφέστο είναι ένα νέο παράδειγμα των διαφορών που έχουν το σοσιαλιστικό PSOE και το Unidas Podemos όσον αφορά σε κάποιους «καυτούς φακέλους», όπως συνέβη με την πρόσφατη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Να σημειωθεί πως η Ισπανία έχει ήδη αποστείλει από το Σάββατο τη φρεγάτα «Blas de Lezo» στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η Μαδρίτη σχεδιάζει επίσης να συνεισφέρει με τέσσερα ή έξι αεροσκάφη Eurofighter για την ενίσχυση της αποστολής, η οποία θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο στη Βουλγαρία.

Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η κυβέρνησή του παρακολουθεί «στενά» την κρίση στην Ουκρανία και διατηρεί τακτικές επαφές με άλλους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Αυτή είναι η ώρα για διπλωματία. Είμαστε προσηλωμένοι στην ενότητα, την αποκλιμάκωση, την αλληλεγγύη και τον διάλογο για την επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία», τόνισε ο Σάντσεθ στο Twitter.

Η Ισπανία προσχώρησε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 1982 και σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 1986, το 56,85% ψήφισε υπέρ της ένταξης.

Στο «μανιφέστο τους για την ειρήνη και την αποφυγή ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη: αποκλιμάκωση και διάλογος, όχι στρατεύματα ή όπλα στην Ουκρανία», τα εννέα κόμματα εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τη στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία. Η σύγκρουση «μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω του διαλόγου, της αποκλιμάκωσης και της πεποίθησης ότι η ειρήνη είναι ο μόνος δρόμος», αναφέρει το κείμενο του μανιφέστου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφύγει να εμπλακεί στη σύγκρουση και να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αποκλιμάκωση, ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση που θα βλάψει σοβαρά την Ουκρανία και ολόκληρη την Ευρώπη», συνεχίζει το έγγραφο.