Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο κινείται για πρώτη φορά εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες, δήλωσαν την Παρασκευή επιστήμονες που το παρακολουθούν.

Ads

Με έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1.500 τετραγωνικά μίλια), το παγόβουνο της Ανταρκτικής με την ονομασία Α23α έχει περίπου τριπλάσιο μέγεθος από τη Νέα Υόρκη.

Από τότε που αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Filchner-Ronne της Δυτικής Ανταρκτικής το 1986, το παγόβουνο -που κάποτε φιλοξενούσε έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό- είχε σε μεγάλο βαθμό αφού η βάση του κόλλησε στον πυθμένα της θάλασσας Weddell.

Όχι πια. Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι το παγόβουνο, βάρους σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου τόνων, παρασύρεται τώρα γρήγορα από το βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου, υποβοηθούμενο από ισχυρούς ανέμους και ρεύματα.

Ads

Είναι σπάνιο να βλέπεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, δήλωσε ο παγετωνολόγος Oliver Marsh του British Antarctic Survey, οπότε οι επιστήμονες θα παρακολουθούν στενά την πορεία του.

Είναι πιθανό το Α23α να προσγειωθεί και πάλι στο νησί της Νότιας Γεωργίας. Αυτό θα αποτελούσε πρόβλημα για την άγρια ζωή της Ανταρκτικής, καθώς εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνοι και θαλασσοπούλια αναπαράγονται στο νησί και αναζητούν τροφή στα γύρω ύδατα.

Το 2020, ένα άλλο γιγάντιο παγόβουνο, το A68, προκάλεσε ανησυχία καθώς φαινόταν ότι θα συγκρουόταν με τη Νότια Γεωργία, εξαλείφοντας τη θαλάσσια ζωή στον πυθμένα της θάλασσας. Μια τέτοια καταστροφή τελικά αποφεύχθηκε όταν το παγόβουνο έσπασε σε μικρότερα κομμάτια – κάτι που είναι επίσης πιθανό και στην περίπτωση του του A23a.

https://www.youtube.com/watch?v=C9jSDn9fQ30&t=2s