Τουλάχιστον τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες και ένας λιβανέζος δημοσιογράφος σκοτώθηκαν και ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας σοβαρά, στις σημερινές συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Νεκρός είναι και ένας ισραηλινός στρατιωτικός. Σημειώνεται ότι είναι οι πρώτες στρατιωτικές απώλειες μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006.

Ads

Πηγή της ασφάλειας του Λιβάνου διευκρίνισε ακόμα ότι ισραηλινό ελικόπτερο έριξε σήμερα δύο πυραύλους σε φυλάκιο του λιβανικού στρατού κοντά στο χωριό Ανταϊσέχ, καταστρέφοντας τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε σήμερα με πυρά πυροβολικού σπίτι σε χωριό του νοτίου Λιβάνου. «Ολα άρχισαν όταν ισραηλινοί στρατιώτες επιχείρησαν να κόψουν ένα δέντρο στο λιβανικό έδαφος. Ο λιβανικός στρατός έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον τους και αυτοί απάντησαν στα πυρά. Ενα σπίτι στο Ανταϊσέχ επλήγη από οβίδα που εκτοξεύθηκε από ισραηλινό άρμα μάχης», δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και πρόσθεσε ότι τραυματίσθηκαν ένας Λιβανέζος στρατιώτης και ένας πολίτης.

Στην Ιερουσαλήμ, πηγές των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με το Λίβανο και ανέφεραν ότι μέλη της μονάδας μηχανικού του ισραηλινού στρατού δέχθηκαν πυρά από λιβανέζους στρατιώτες ενώ εργάζονταν κατά μήκος των συνόρων και ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά.

Ads

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας διέψευδε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ερρίφθησαν ρουκέτες από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Εκκληση για την επίδειξη της “μέγιστης δυνατής αυτοσυγκράτησης” απηύθυνε από την πλευρά της η δύναμη του ΟΗΕ που σταθμεύει στο Λίβανο (Finul) μετά την ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε ανάμεσα σε λιβανέζους και ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή των συνόρων.

Το Ισραήλ προειδοποίησε το Λίβανο για συνέπειες στην περίπτωση που υπάρξουν νέες συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων τους και κατέστησε τη λιβανική κυβέρνηση εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για τη σημερινή σύγκρουση. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή σημειώνει ότι «το Ισραήλ θεωρεί τα πυρά κατά του (ισραηλινού) στρατού, που δρούσε τις τελευταίες ώρες στη μεθοριακή ζώνη σε συντονισμό με τη Finul, μια σαφή παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ) 1701». Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε τέλος στον καταστροφικό πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολάχ.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν και ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι καταδίκασαν σήμερα «την ισραηλινή επίθεση». Ο Χαρίρι σε ανακοίνωση του γραφείου του ζητά «από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ για να σταματήσει την επίθεσή του». Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Σουλεϊμάν καταδικάζει σε ανακοίνωση του «τη νέα ισραηλινή παραβίαση της απόφασης 1701 που περιλαμβάνει τον βομβαρδισμό ενός σημείου ελέγχου του λιβανικού στρατού και τις επιθέσεις κατά της λιβανικής περιουσίας».

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι ζήτησε την βοήθεια του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να δοθεί τέλος στις “ισραηλινές επιθετικές πρακτικές” μετά από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Ο κ. Χαρίρι επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τον υπουργό Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με τα μέσα που θα “αντιμετωπίσει την ισραηλινή επιθετικότητα”.

Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος και η Συρία ανακοίνωσαν σήμερα ότι στέκονται στο πλευρό του Λιβάνου, μετά τη φονική σύγκρουση μεταξύ των στρατιωτών των δύο χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ απηύθυνε έκκληση προς τον Λίβανο και το Ισραήλ να δείξουν υπευθυνότητα και πλήρη σεβασμό της μπλε γραμμής. Το Ιράν καταδίκασε έντονα την «εισβολή του ισραηλινού στρατού στα εδάφη του Λιβάνου».

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καλούν Ισραήλ και Λίβανο να δείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Την υποστήριξη της προς τον Λίβανο εξέφρασε η Ιορδανία.

Επιχείρηση-σκούπα στη χερσόνησο Σινά

Επιχείρηση σκούπα διεξήγαγε η Αίγυπτος στη χερσόνησο Σινά μετά τη ρίψη πυραύλων που έπληξαν το Ισραήλ και την Ιορδανία τη Δευτέρα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ιορδανίας, το Αμάν έχει “αποδείξεις” ότι ο πύραυλος που έπληξε την πόλη Άκαμπα, προκαλώντας το θάνατο ενός ανθρώπου και το τραυματισμό ακόμα πέντε, προερχόταν από την αιγυπτιακή χερσόνησο.

«Έπειτα από τα σχόλια της Ιορδανίας, η Αίγυπτος διεξήγαγε μία τεράστια επιχείρηση σκούπα στη χερσόνησο Σινά», δήλωσε ένας υπεύθυνος των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Παρόλα αυτά επιμένει στο γεγονός ότι «δεν υπάρχει καμία οργανωμένη ομάδα που να δρα στο Σινά. Κάθε ύποπτη δραστηριότητα θα είχε γίνει αντιληπτή».

Οι αιγυπτιακές αρχές προς το παρόν δεν έχουν κάνει επίσημες δηλώσεις για τη ρίψη των πυραύλων.