Μία μέρα μετά το αιματηρό επεισόδιο στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους τρεις στρατιώτες του Λιβάνου, ένας του Ισραήλ και ένας Λιβανέζος δημοσιογράφος, συνεδρίασε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ. Τον Λίβανο και την Χαμάς θεωρεί υπεύθυνους το Ισραήλ για τις επιθέσεις στο έδαφός του και θα συνεχίσει να απαντά ισχυρά στην βία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Παράλληλα, ο δεύτερος στην ηγεσία της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να πλήξει στόχους εντός του Ισραήλ και θα επιλέξει «την κατάλληλη στιγμή» για να απαντήσει σε όποια «επιθετική ενέργεια».

Ads

«Όταν το Ισραήλ απειλεί ότι θα καταστρέψει τον Λίβανο, ας γνωρίζει πως η Χεζμπολάχ διαθέτει τη στρατιωτική δυνατότητα για να τον κάνει να υποφέρει σε αποτελεσματικό βαθμό», τονίζει ο Κάσεμ στη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ερωτηθείς για την αδράνεια του κινήματός του στις χθεσινές συρράξεις στον νότιο Λίβανο, ο σεΐχης Κάσεμ δήλωσε πως η «ισλαμική αντίσταση θα επιλέξει τη στιγμή για να απαντήσει σε κάθε επιθετική ενέργεια». «Το Ισραήλ οφείλει να καταλάβει πως κάθε επίθεση, όσο περιορισμένης κλίμακας κι αν είναι, μας δίνει πλήρες δικαίωμα να απαντήσουμε με επαρκή τρόπο και την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου τόνισε ότι «Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη, το Ισραήλ απαντά και θα συνεχίσει να απαντά με δύναμη σε κάθε επίθεση εναντίον πολιτών και στρατιωτών του». «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι διπλά υπεύθυνη: η επίθεση εναντίον των στρατιωτών μας συνέβη όταν βρίσκονταν σε ισραηλινό έδαφος και ήταν οι Λιβανέζοι στρατιώτες που άνοιξαν πυρ εναντίον τους και τους ανάγκασαν να ανταποδώσουν τα πυρά», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Εκπρόσωπος του λιβανικού στρατού δήλωσε πως δύο Λιβανέζοι στρατιώτες, 31 και 39 ετών, σκοτώθηκαν και 15 άτομα τραυματίστηκαν, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι πολίτες βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες. Η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε πως ο αντισυνταγματάρχης Ντον Χαράρι, 45 ετών, σκοτώθηκε και ένας άλλος αξιωματικός τραυματίστηκε σοβαρά.

Ads

Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις ο εκπρόσωπος τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ (Φ. Κρόουλι) και ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ (Βιτάλι Τσούρκιν) προέτρεψαν τις δύο πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οι πυροβολισμοί από τις λιβανικές δυνάμεις κατά του ισραηλινού στρατού «ήσαν πλήρως αδικαιολόγητοι και σκόπιμοι», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Φίλιπ Κρόουλι. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράσθηκε μετά την ανακοίνωση της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο ( Finul) πως τα δένδρα που επιχείρησε να εκριζώσει χθες το Ισραήλ -και στάθηκαν αιτία για τη φονική αντιπαράθεση-βρίσκονταν εντός «της ισραηλινής πλευράς».

Οι συγκρούσεις της Τρίτης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου είναι το πιο σοβαρό επεισόδιο στην περιοχή μετά τον πόλεμο των 30 ημερών το 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Λιβανέζικης εξτρεμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Στο μεταξύ, έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό του στρατού, ένα μέλος του Χριστιανικού Κόμματος και έναν υπάλληλο κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών συνέλαβαν οι λιβανικές αρχές ως ύποπτους για τη διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό του Ισραήλ. Οι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν έπειτα από διαφορετικές επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα, προσέθεσε πηγή της λιβανικής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι το μέλος του κόμματος που συνελήφθη ήταν επίσης συνταγματάρχης εν αποστρατεία. Οι λιβανικές αρχές έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορίες σε δύο υπαλλήλους της κρατικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Alfa για τη διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό του Ισραήλ, κατηγορία που τιμωρείται με τη θανατική ποινή.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ αλ-Χαρίρι, το Φεβρουάριο του 2005, και υποσχέθηκε να δώσει τις σχετικές αποδείξεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 9 Αυγούστου.

Ξερίζωσαν το δέντρο

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες ξερίζωσαν τελικά σήμερα το δέντρο που έγινε μήλον της Έριδος, χθες στα σύνορα με το Λίβανο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, στις 10:00 σήμερα το πρωί οι ισραηλινοί στρατιώτες ξερίζωσαν το δέντρο και το έριξαν στην ισραηλινή πλευρά και ετοιμάζονταν να κόψουν άλλα δύο, ενώπιον περίπου 30 Λιβανέζων στρατιωτών και της Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε σημαντικές ενισχύσεις στα σύνορα με τον Λίβανο, και κυρίως μονάδες τεθωρακισμένων προκειμένου να προστατευθούν οι στρατιώτες που θα μετέβαιναν εκεί για να ξεριζώσουν το δέντρο. Σύμφωνα πάντα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η κοπή των δέντρων θα καταστήσει δυνατή την εγκατάσταση κάμερας παρακολούθησης.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να στείλει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» στο Λίβανο. Νωρίτερα σήμερα, πριν από την κοπή του δέντρου, εκπρόσωπος του στρατού του Λιβάνου είχε δηλώσει ότι «η αντεπίθεση θα είναι η ίδια σε περίπτωση οποιασδήποτε συνοριακής επίθεσης εναντίον του Λιβάνου». «Η οποιαδήποτε επίθεση θα επιφέρει συνέπειες», προειδοποίησε ο ίδιος εκπρόσωπος.