Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι χρίζει τον Μπρετ Κάβανο υποψήφιο για μια έδρα στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, επιλέγοντας έναν συντηρητικό εφέτη που είχε καταφέρει να επικυρωθεί ο διορισμός του έπειτα από σκληρή μάχη στη Γερουσία, ενώ είχε συμμετάσχει τη δεκαετία του 1990 στις έρευνες εναντίον του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Ads

Ο Τραμπ, στον οποίο παρουσιάστηκε μια μοναδική ευκαιρία να διορίσει δύο ουσιαστικά ισόβια μέλη στο Ανώτατο Δικαστήριο τους 18 μήνες που βρίσκεται στην προεδρία, επέλεξε τον 53χρονο Κάβανο για να αντικαταστήσει τον συντηρητικό δικαστή Άντονι Κένεντι, ο οποίος ανακοίνωσε την 27η Ιουνίου ότι συνταξιοδοτείται, σε ηλικία 81 ετών.

Την πληροφορία για την επιλογή του Κάβανο μετέδωσε μερικά λεπτά πριν ανακοινωθεί επισήμως από τον Λευκό Οίκο το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News. Προκειμένου ο Κάβανο να αντικαταστήσει τον Κένεντι, θα χρειαστεί προηγουμένως η έγκριση της Γερουσίας.

Η επιλογή του Κάβανο προκάλεσε ευφορία στη Δεξιά, αφού, αν ο διορισμός περάσει από τη Γερουσία, ο Τραμπ θα παγιώσει τη σημαντική επιρροή του στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας έχοντας καταφέρει να διορίσει στο Σώμα μέσα στο πρώτο μισό της θητείας του τόσους δικαστές όσους και ο Ομπάμα σε δύο θητείες.

Ads

Το αποτέλεσμα αυτών των διορισμών θα είναι ένα ανώτατο δικαστήριο που θα «γέρνει» προς τη Δεξιά, με την πλειοψηφία των δικαστών να έχουν επιλεγεί από Ρεπουμπλικανούς προέδρους.

Δεδομένου ότι είναι ισόβιο το αξίωμα (μέχρι την οικειοθελή παραίτηση ή τον θάνατο του δικαστή), αυτός ο άνεμος «αλλαγής» θα στρέψει τις ΗΠΑ προς τον συντηρητισμό για τις επόμενες δεκαετίες και θα παγιωθεί εάν ο Τραμπ εξασφαλίσει ακόμη μία – τρίτη – επιλογή στο 9μελές Σώμα, κάτι που θα αλλάξει τελείως τις ισορροπίες.

Για τον Guardian, πρόκειται για μία από τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου που θα έχει τις περισσότερες συνέπειες για τη χώρα καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο διαμορφώνει την αμερικανική κοινωνία για δεκαετίες με αποφάσεις – ορόσημο όπως οι αμβλώσεις, η οπλοκατοχή και η μεταναστευτική πολιτική.

Για το Politico η επικύρωση του διορισμού του Κάβανο θα αποτελέσει ένα πραγματικό τεστ για την κοινοβουλευτική δυναμική που έχουν οι Ρεπουμπλικανοί καθώς ένας μικρός αριθμός εδρών που θα καθορίσουν την πλειοψηφία τον ερχόμενο Νοέμβριο ελέγχεται από τους ίδιους γερουσιαστές που θα κληθούν ν’ αποφασίσουν για την τύχη του διορισμού του εφέτη-δικαστή.

Στην πολιτική μάχη για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο από τη Γερουσία σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η ανακοίνωση του αποτελέσματος του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Με δεδομένο ότι ο Κάβανο έχει εκφράσει την αντίθεσή του για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών κατά εν ενεργεία προέδρων, η ψήφος του θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική.

Προβληματισμός επικρατεί και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να ψηφίσει σε οποιαδήποτε μελλοντική αναθεώρηση του νόμου του 1973 που έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα στην άμβλωση. Άλλωστε, μόλις πέρυσι ο Κάβανο είχε ταχθεί εναντίον μιας 17χρονης εγκύου μετανάστριας χωρίς νόμιμα έγγραφα, η οποία προσπάθησε να τερματίσει αμέσως την εγκυμοσύνη της.

Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις οργανώσεων που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Η ανακοίνωση του Τραμπ ισοδυναμεί με θανατική ποινή για χιλιάδες γυναίκες στις ΗΠΑ. Ο διορισμός του δικαστή Μπρετ Κάβανο απειλεί να βάλει σε επικίνδυνα μονοπάτια το ανώτατο δικαστήριο του έθνους και να θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την προστασία κάθε περιθωριοποιημένης ομάδας στην Αμερική».