Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε την Δευτέρα (φήφοι 6 προς 3) ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δικαιούται ουσιαστική ασυλία από τις τρέχουσες ποινικές διώξεις, ενδεχομένως θέτοντας νομικό προηγούμενο σχετικά με το εύρος και την θωράκιση της προεδρικής εξουσίας.

Ads

Η απόφαση θα καθυστερήσει σχεδόν σίγουρα τη δίκη της υπόθεσης εναντίον του με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να υπονομεύσει τις εκλογές του 2020, πέρα από τις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου. Εάν συμβεί αυτό και ο κ. Τραμπ κερδίσει, θα μπορούσε να διατάξει το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τις κατηγορίες.

Οι δικαστές είπαν ότι ο Τραμπ έχει ασυλία από τη δίωξη για τις επίσημες πράξεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αλλά ότι υπάρχει μια κρίσιμη διάκριση μεταξύ επίσημης/δημόσιας και ιδιωτικής συμπεριφοράς. Η ευρεία ασυλία για την επίσημη συμπεριφορά είναι απαραίτητη, έγραψε ο επικεφαλής δικαστής Τζον Ρόμπερτς Τζούνιορ για την πλειοψηφία, για να προστατευθεί «ένα ενεργητικό, ανεξάρτητο εκτελεστικό όργανο».

Μια έντονη διαφωνία

Η δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ έγραψε ότι η απόφαση ήταν σοβαρά λανθασμένη: «Το δικαστήριο δημιουργεί ουσιαστικά μια ζώνη χωρίς νόμο γύρω από τον πρόεδρο, ανατρέποντας το status quo που υπήρχε από την ίδρυση της χώρας».

Ads

Το χρονοδιάγραμμα της δίκης

Οι προοπτικές για να τελεσιδικίσει η υπόθεση της παρέμβασης στις εκλογές του 2020 πριν από τις εκλογές του φετινού Νοεμβρίου φαίνονται ελάχιστες. Η υπόθεση επιστρέφει στο κατώτερο δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει εάν οι ενέργειες στις οποίες προέβη ο Τραμπ ήταν με επίσημη ή ιδιωτική ιδιότητα. Η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετό χρόνο τόσο για τη διεξαγωγή όσο και για την προετοιμασία της.

Οι κατηγορίες

Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες για συνωμοσία και μία κατηγορία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, οι οποίες σχετίζονται με τις προσπάθειές του να κρατηθεί στην προεδρία μετά την ήττα του το 2020. Κατηγορήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τον ειδικό εισαγγελέα, Τζακ Σμιθ, σε μία από τις δύο ομοσπονδιακές ποινικές υποθέσεις εναντίον του – η άλλη αφορά την έφοδο του FBI στο ιδιωτικό του κλαμπ, το Μαρ-α-Λάγκο, τον Αύγουστο του 2022, κατά την οποία ανακτήθηκαν χαμένα κυβερνητικά έγγραφα.