Έχοντας εισέλθει πλέον στον Ιανουάριο θα έπρεπε να βλέπουμε οροσειρές όπως οι Άλπεις να είναι γεμάτες χιόνι και τους οπαδούς των χειμερινών σπορ να κατακλύζουν τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά πολλά χιονοδρομικά κέντρα παραμένουν κλειστά λόγω της έλλειψης χιονιού.

Ads

«Η έλλειψη χιονιού προκαλεί ανησυχία στα χιονοδρομικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη και πολλοί σταθμοί σε χαμηλά υψόμετρα κλείνουν – αφήνοντας πολλούς να ανησυχούν για τα βραχυπρόθεσμα σχέδια των διακοπών τους, αλλά και για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις στις ορεινές περιοχές», αναφέρει το Euronews.

Διαβάστε επίσης: Τι προκάλεσε τον πρωτοχρονιάτικο καύσωνα στην Ευρώπη

Από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα, η Γαλλία γνώρισε τον πιο ζεστό καιρό που έχει δει από το 1997, με θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά 7 ή 8 βαθμούς υψηλότερες από τις συνηθισμένες, με αποτέλεσμα την έλλειψη χιονιού στα βουνά της.

Ads

Ενώ στην Ελβετία, οι θερμοκρασίες της Πρωτοχρονιάς έφτασαν τους 20 βαθμούς Κελσίου που αποτελούν τις υψηλότερες που έγιναν ποτέ βόρεια των Άλπεων τον Ιανουάριο.

Το Splügen-Tambo, το οποίο είναι σε υψόμετρο κάτω από 1.500 μέτρα, ήταν ένα από τα πρώτα θέρετρα που έκλεισαν τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου), ανακοινώνοντας ότι «δυστυχώς, λόγω της έλλειψης χιονιού, των έντονων βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών, πρέπει να κλείσουμε το χιονοδρομικό μας κέντρο μέχρι νεοτέρας».

Πολλά άλλα χιονοδρομικά σε χαμηλά υψόμετρα έπρεπε επίσης να κλείσουν. Οι μισές πίστες του Μορζέν (Morzine) στη Γαλλία δεν έχουν επί του παρόντος καθόλου χιόνι.

Διαβάστε επίσης: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών εν μέσω χειμώνα σε όλη την Ευρώπη

Ο Άντι Στερτ που ζει στο Μορζέν και είναι ιδιοκτήτης σχολής σκι, είπε στην Huffingtonpost: «Υπάρχουν δύο διαφορετικές εικόνες αυτή τη στιγμή. Αν είστε πάνω από 1.700 μέτρα είναι τα πάντα ολόλευκα και όλοι περνούν υπέροχα. Αλλά αν είστε κάτω από 1.700 μέτρα, είναι όλα πράσινα και πρέπει να πάτε σε μεγαλύτερο υψόμετρο για να βρείτε χιόνι.»

Ο Στερτ πρόσθεσε ότι αυτό δεν ήταν εντελώς ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια, αλλά οι προειδοποιήσεις για το κλιματική αλλαγή και για το μέλλον είναι ανησυχητικές.

Αρκετά χιονοδρομικά κέντρα έκλεισαν και σε Γερμανία, Πολωνία και Τσεχία καθώς και αυτές οι χώρες έχουν πολύ ζεστές θερμοκρασίες για την εποχή.

Ο ζεστός καιρός έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη χιονόπτωσης στα ορεινά.

Γενικότερα οι θερμοκρασίες του Ιανουαρίου στην Ευρώπη έσπασαν ρεκόρ, καθώς οκτώ χώρες κατέγραψαν ήδη την πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου που έζησαν ποτέ με τις θερμοκρασίες σε περιοχές της Ελβετίας και της Γερμανίας να ξεπερνούν τους 20 βαθμούς Κελσίου και 90 μετεωρολογικούς σταθμούς παρακολούθησης στη Γαλλία να καταγράφουν επίσης ρεκόρ μέσα στη νέα χρονιά.

Διαβάστε επίσης: Η Μεσόγειος «φλέγεται» – Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασίών το 2022

«Υπήρξε μια καλή αρχή στη σεζόν, με ένα κρύο κύμα στα μέσα Δεκεμβρίου που έφερε λίγο χιόνι σε όλους στη Γαλλία», δήλωσε ο Λοράν Ρεϊνό, του οργανισμού Domaines Skiables de France (DSF), που εκπροσωπεί τους χειριστές αναβατήρων.

Και πρόσθεσε: «Αλλά την περασμένη εβδομάδα ακολούθησε αρκετή βροχή και ζεστές θερμοκρασίες, οπότε οι πίστες έπρεπε να κλείσουν ξανά».

Μόνο οι μισές από τις πίστες της Γαλλίας ήταν ανοιχτές τις γιορτές, είπε η DSF, με πολλά θέρετρα να έχουν κλείσει εντελώς.

Οι ειδικοί σχολιάζοντας αυτά τα φαινόμενα προειδοποιούν ότι οι ζεστές συνθήκες και η έλλειψη χιονιού είναι σημάδι για τα φαινόμενα που θα ακολουθήσουν, με την υπερθέρμανση του πλανήτη να αλλάζει ριζικά τον χειμερινό τουρισμό.

Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας υπολόγισε ότι η κατανάλωση νερού στα χιονοδρομικά κέντρα που στρέφονται στο τεχνητό χιόνι θα μπορούσε να αυξηθεί κατά ένα 80%, το οποίο και δεν αποτελεί λύση.

Η μελέτη προβλέπει τέλος τεράστια αύξηση στο κόστος του σκι, καθώς τα θέρετρα στρέφονται σε όλο και πιο ακριβούς και τεχνητούς τρόπους για να διατηρήσουν τις πίστες τους. Μέχρι το τέλος του αιώνα, υπάρχει φόβος ότι το σκι, αν εξακολουθεί να είναι άθλημα, θα περιοριστεί στους πολύ πλούσιους.