Τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία οι σοσιαλιστές καλούνται σήμερα στις κάλπες στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών προκειμένου να επιλέξουν μεταξύ επτά υποψηφίων.

Ads

Το έργο του νικητή θα είναι δύσκολο, καθώς καλείται να συσπειρώσει την αριστερά και να ριχτεί σε μια προεκλογική μάχη στην οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κυρίαρχους τοςυ υποψήφιους της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.

Μεταξύ των υποψήφιων της αριστεράς, τρεις είναι αυτοί που ξεχωρίζουν στην πρόθεση ψήφου: ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και δύο πρώην υπουργοί που δεν έχουν σταματήσει να επικρίνουν την πολιτική που ακολουθείται από το 2014: ο Μπενούα Χαμόν και ο Αρνό Μοντεμπούργκ.

Ένας άλλος πρώην υπουργός, ο Βενσέν Πεγιόν, μοιάζει να ακολουθεί από μακριά, όμως η ομάδα του προειδοποιεί για μια «έκπληξη» στις κάλπες. Εκτός από τα τρία φαβορί και τον Πεγιόν, υποψήφιοι είναι επίσης η πρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς Σιλβιά Πινέλ και δύο οικολόγοι: ο Φρανσουά ντε Ριγκί και ο Ζαν-Λικ Μπεναμιά.

Ads

Οι δημοσκοπήσεις για τη μάχη στο Σοσιαλιστικό κόμμα δείχνουν μπροστάρη τον Χαμόν, με τον επικριτή του Ολάντ, Μοντεμπούργκ, που έχει αυτοανακηρυθεί υποψήφιος «των εργαζόμενων» και του «made in France» να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής.

Σε κάθε περίπτωση ο νικητής θα έχει να αντιμετωπίσει στις 23 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, τον συντηρητικό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν, αλλά και την ακροδεξιά Μαρίν λεπέν, που κερδίζει πολύ επικίνδυνο έδαφος.