Το πολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται στην Ιταλία φέρνει τριγμούς στις αγορές. Η εκλογική αναμέτρηση έδωσε στην κεντροαριστερά του Μπερσάνι την πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά όχι και στη Γερουσία στην οποία πρέπει να αναζητήσει συμμάχους. Στο μεταξύ το come back του Μπερλουσκόνι έχει φέρει πονοκέφαλο στην Ευρώπη και ειδικά στο Βερολίνο που διαμηνύει στην Ιταλία: «Σχηματίστε κυβέρνηση». Την ίδια ώρα ο Καβαλιέρε ζητά χρόνο να εξετάσει συμφωνία με την κεντροαριστερά του Μπερσάνι ενώ κλείνει την πόρτα στον Μόντι.Δείτε τα αποτελέσματα των Ιταλικών εκλογών.

Ads

 
«Χρόνο να εξετάσει» συμφωνία με την κεντροαριστερά του Μπερσάνι ζητά ο Μπερλουσκόνι, ενώπιον του αδιεξόδου που προέκυψε με τις ιταλικές κάλπες, αποκλείοντας ωστόσο συνεργασία με τον Μόντι. «Η Ιταλία πρέπει να κυβερνηθεί, όλα τα κόμματα πρέπει να θυσιάσουν κάτι» υποστηρίζει ο Καβαλιέρε απορρίπτοντας το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες.
 
«Τα αποτελέσματα των εκλογών αντικατοπτρίζουν την λαϊκή δυσαρέσκεια με τα μέτρα λιτότητας του Μόντι» υποστήριξε ο Μπερλουσκόνι. Όσον αφορά στον κίνδυνο αναταραχής στα χρηματιστήρια (με την πίεση στα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα και τη βουτιά στο χρηματιστήριο του Μιλάνου), ο Μπερλουσκόνι υποστήριξε «ότι δεν ανησυχεί για την αντίδραση των αγορών».
 
Ανησυχία στην Ευρώπη
 
Ο υπαρκτός κίνδυνος ακυβερνησίας στη Ρώμη προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες καλούν την Ιταλία να καταλήξει γρήγορα σε σχηματισμό κυβέρνησης. «Δεν είστε Ελλάδα, η Ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για ένα σενάριο ελληνικού τύπου στην Ιταλία με νέες εκλογές» επισημαίνει στην La Reppublica, ο αρμόδιος του γερμανικού κυβερνώντος κόμματος για την εξωτερική πολιτική Φίλιπ Μίσφελντερ.
 
«Εσείς οι Ιταλοί δεν είστε Ελλάδα, είστε μέλος της G8 και μέρος κλειδί της νομισματικής ένωσης, και η Ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο νέες εκλογές σε εσάς» τόνισε ο Μίσφλεντερ. Κατά τον ίδιο ένα τέτοιο «σενάριο ελληνικού τύπου θα ήταν παράθυρο υπέρμετρης αβεβαιότητας».
 
Τριγμοί στα χρηματιστήρια
 
Νευρικά κινούνται σήμερα, Τρίτη, οι αγορές διεθνώς λόγω των φόβων για ακυβερνησία στην Ιταλία, μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών. Πτωτικά κινείται η ισοτιμία ευρώ δολαρίου, ενώ σημειώνεται διακύμανση και στα spread των ιταλικών ομολόγων, αλλά και στα ομόλογα όλης της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
 
Με μεγάλη πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά -3,24% κατά τις πρώτες συναλλαγές. Με πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 1,4% και διαμορφώθηκε στις 6.264,423 μονάδες. Πτώση και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης DAX άνοιξε με πτώση κατά 1,17% για να φθάσει πολύ γρήγορα στο -2%, με τους επενδυτές ανήσυχους για τις επιπτώσεις που θα έχει επί της ευρωζώνης το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία.
 
Παράλληλα, με πτώση έκλεισε σήμερα, Τρίτη, το χρηματιστήριο του Τόκιο, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 263,71 μονάδες, σε ποσοστό 2,26%, και διαμορφώθηκε στις 11.398,81 μονάδες.
 
Το ευρώ κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ιταλία μπορεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε μέχρι και τα 1,3039 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιανουαρίου και διαμορφώνεται στα 1,3064 δολάρια.
 
Το spread του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αναρριχήθηκε στις 301 μονάδες βάσης έναντι 283 μονάδων χθες, Δευτέρα, το spread του 10ετούς ισπανικού ομολόγου κινείται στις 370 μονάδες βάσης, έναντι 355 μονάδων χθες και το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου είναι στις 476 μονάδες βάσης από 474 μονάδες βάσης στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο διεθνής Τύπος

 «Ρήγμα α λα ιταλικά» είναι ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφορεί το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation την Τρίτη. Με την κεντροαριστερά να πλειοψηφεί στη Βουλή αλλά χωρίς να προκύπτει πλειοψηφία στη Γερουσία, γράφει η εφημερίδα, η Ιταλία «βρίσκεται για άλλη μία φορά σε εύθραυστη κατάσταση και χωρίς δυνατότητα να κυβερνηθεί».

Ads

image
 
«Η Ιταλία μπροστά στο αδιέξοδο» είναι το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Monde, η οποία σημειώνει ότι «μοναδικός πραγματικός νικητής είναι ο Μπέπε Γκρίλο, με την απόρριψη της πολιτικής ελίτ, τη χολερική ρητορική του εναντίον της λιτότητας και την περιφρόνηση της Ευρώπης».
 
Μία «μπλοκαρισμένη ιταλική δημοκρατία» βλέπει από την πλευρά του το Spiegel, λέγοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να επιβεβαιωθεί «το δεύτερο χειρότερο δυνατό σενάρια, μετά την επανεκλογή Μπελουσκόνι, αυτό της ακυβερνησίας». Κάτι τέτοιο, γράφει το περιοδικό, «θα κάνει την Ιταλία μπαλάκι των αγορών και την Ευρώπη να υποφέρει».

image
 
«Ο Μπερλουσκόνι και η αντιπολιτική του Γκρίλο ρίχνουν την Ιταλία στην ακυβερνησία» γράφει η ισπανική El Pais. Παρά τις φωνές, εντός και εκτός Ιταλίας, όσων ήλπιζαν σε μία κυβέρνηση Μπερσάνι και Μόντι, οι δύο δυνάμεις «νικήθηκαν από την πολιτική του θεάματος».
 
Κίνδυνο για αναζωπύρωση της ανησυχίας των αγορών για την Ευρωζώνη βλέπει από την πλευρά του ο βρετανικός Guardian. «Η ακυβέρνητη γερουσία στέλνει τριγμούς στην Ευρωζώνη». Μεγαλύτερος χαμένος για την εφημερίδα είναι ο «ψύχραιμος και ακαδημαϊκός» Μόντι.

image

 
Οι Financial Times διαβάζουν ένα και μοναδικό ξεκάθαρο μήνυμα από την ιταλική κάλπη: «Οι Ιταλοί είπαν basta (φτάνει) με την λιτότητα». Οι υποσχέσεις του Μόντι για ηπιότερα μέτρα, γράφει, ήταν ανεπαρκείς «μπροστά στο λαϊκισμό των υποσχέσεων του Μπερλουσκόνι και του Μπέπε Γκρίλο».

image