Για τους κινδύνους της «υποτροπής» της παγκόσμιας οικονομίας σε μία νέα κρίση αν οι κυβερνήσεις διατηρήσουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα που έχουν λάβει για τη στήριξη της οικονομίας για μεγάλο διάστημα, προειδοποίησε σήμερα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BRI) στη Βασιλεία.

Ads

Η κεντρική τράπεζα που ελέγχει τις κεντρικές τράπεζες υπογραμμίζει στην ετήσια έκθεσή της ότι «τα προγράμματα στήριξης των αγορών και των ιδρυμάτων δημιούργησαν μία εξάρτηση από την οποία το χρηματοοικονομικό σύστημα κινδυνεύει να μην απελευθερωθεί εύκολα».

Σύμφωνα με τη BRI, η παγκόσμια οικονομία έχει γίνει εύθραυστη από τους κινδύνους που βαρύνουν και πάλι τις τράπεζες που απειλούνται από μία κρίση στην αγορά ακινήτων, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει νέες απώλειες στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Μπορούμε να αναμένουμε ότι αυτή η έκρηξη στην αγορά ακινήτων μπορεί να έχει ως συνέπεια νέες απώλειες» προειδοποίησε η BRI που αυτό το Σαββατοκύριακο είχε το ετήσιο συνέδριό της.

Ads

Στον αντίποδα, μελέτη του ομίλου ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes, σημειώνει πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, που ξεκίνησε την άνοιξη του 2009, έχει πιθανώς φτάσει ήδη σε ένα ανώτατο σημείο, αλλά η Ευρώπη κινδυνεύει να παραμείνει σε διαρκή βάση επηρεασμένη από την κρίση, παρουσιάζοντας μια αδύναμη ανάπτυξη. Η ανάκαμψη είναι ήδη εδώ, σημείωσε η Κάριν Μπέργκερ, επικεφαλής οικονομολόγος του Euler Hermes, κατά την παρουσίαση της μελέτης σε δημοσιογράφους.

Η οικονομία ανακάμπτει στον κόσμο με έναν ρυθμό παγκόσμιας ανάπτυξης που βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτόν που είχε καταγραφεί πριν από την κρίση και τώρα «βρισκόμαστε ήδη κοντά στο να φτάσουμε, ή ακόμη και να ξεπεράσουμε ένα ανώτατο σημείο ανάπτυξης, το οποίο οφείλεται στην ανάκαμψη» προσέθεσε.

Ως εκ τούτου έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτες ανασχέσεις, κυρίως λόγω της εξασθένησης της υποστήριξης που προσέφεραν τα σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας. Στην Ασία πρέπει να εξεταστούν οι πολύ υψηλές τιμές των ακινήτων ή ο μεγάλος πληθωρισμός στην Ινδία. Στις ΗΠΑ η επιτάχυνση βρίσκεται επίσης κοντά στο ανώτατο επίπεδο, σύμφωνα με τον Euler Hermes.

Όμως η κατάσταση είναι πιο προβληματική για τη ζώνη του ευρώ, επισημαίνει ο όμιλος ασφάλισης πιστώσεων. Ο ίδιος αναμένει παγκόσμια ανάπτυξη 3,3% το 2010 και 2,9% το 2011. Ωστόσο η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να είναι μόνο 0,8% και 0,9% το 2010 και το 2011. Στους κόλπους της ευρωζώνης, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία αναμένεται να δουν μια ελαφριά πρόοδο της ανάπτυξής τους, ενώ οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου δεν αναμένεται να επανέλθουν στα επίπεδα που είχαν πριν από την κρίση, υπογραμμίζει ο Euler Hermes. Με εξαίρεση την Ισπανία και τη Γερμανία, οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν πιο σημαντικά σχέδια δημοσιονομικής σταθεροποίησης από τα σχέδιά που κατήρτισαν για την ανάκαμψη της οικονομίας τους, σημειώνει ο όμιλος.

Κατά συνέπεια, ο όμιλος αναμένει ένα υψηλό επίπεδο πτωχεύσεων επιχειρήσεων έως το 2011, κυρίως στη νότια Ευρώπη.