Μετά τις πρόωρες εκλογές της Πορτογαλίας στις 10 Μαρτίου, ο σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Με την εκθετική άνοδο της ακροδεξιάς, από την οποία όλα τα άλλα κόμματα δεσμεύονται να κρατήσουν αποστάσεις, να θεωρείται δεδομένη, η πολιτική ηγεσία της χώρας θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις.

Ads

Μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (S&D), οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν στροφή προς τα δεξιά με νίκη για τη Δημοκρατική Συμμαχία, έναν συνασπισμό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (κεντροδεξιά, ΕΛΚ) και του CDS-PP (συντηρητική δεξιά, ΕΛΚ).

Από την μεταπολίτευση και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στις 25 Απριλίου 1974, στο τιμόνι της χώρας βρισκόταν πάντα είτε οι Σοσιαλιστές, είτε οι Σοσιαλδημοκράτες μόνοι τους ή σε συνασπισμό. Σύμφωνα με το Euractiv η κατάσταση περιπλέκεται από την προβλεπόμενη άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Chega (Αρκετά), το οποίο σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να διπλασιάσει το 7,2% του 2022 ή να φτάσει και σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά.

Εάν οι προβλέψεις αποδειχθούν σωστές, αναφέρει το Euractiv, η Πορτογαλία μπορεί να αντιμετωπίσει μια περίοδο μεγάλης πολιτικής αστάθειας, εκτός εάν παραβιαστούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και γίνει εφικτή μια προσέγγιση ανάμεσα στη δημοκρατική δεξιά και της ακροδεξιά με στόχο μια κυβερνητική λύση πλειοψηφίας.

Ads

Ο Λουίς Μοντενέγκρο, ο ηγέτης του δεξιού συνασπισμού, απορρίπτει κάθε πιθανότητα συμφωνίας με το ακροδεξιό Chega του Αντρέ Βεντούρα, επαναλαμβάνοντας ότι το «όχι είναι όχι».

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού συνασπισμού είναι ανοιχτός σε μόνο σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους του Ρουί Ρότσα, οι οποίοι κέρδισαν το 4,9% των ψήφων στις τελευταίες γενικές εκλογές.

Ωστόσο, ο Μοντενέγκρο, δεν ανοίγει τα χαρτιά του για την περίπτωση που η  Αριστερά στο σύνολό της επιτύχει υψηλότερο ποσοστό από την αποκαλούμενη δημοκρατική Δεξιά, παρά τις συνεχείς προκλήσεις του Σοσιαλιστή Γενικού Γραμματέα, Πέδρο Νούνο Σάντος.

Παρά τη θέση ότι το «όχι είναι όχι» που έχει διατυπώσει ο Μοντενέγκρο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το PSD δεν θα χάσει την ευκαιρία να επιστρέψει στην εξουσία μετά από οκτώ χρόνια νηστείας, ακόμη κι αν χρειαστεί να προσεγγίσει την ακροδεξιά.

Ο πολιτικός επιστήμονας,  Πέντρο Μαγκαλιόις, σχολιάζοντας μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της δημοκρατικής δεξιάς και της ακροδεξιάς στην πορτογαλική ραδιοτηλεόραση τόνισε ότι «άλλο ο πολιτικός λόγος και άλλο η πρακτική».

«Τα κόμματα της ριζοσπαστικής δεξιάς δεν είναι τόσο δύσκολο να συνεννοηθούν μεταξύ τους γιατί τους απασχολούν λίγα θέματα, είναι κόμματα που επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως «νόμος και τάξη», «μετανάστευση». Όσο για τα υπόλοιπα επιδεικνύουν εντυπωσιακή ευελιξία», είπε ο σχολιαστής.

Από τις 10 Μαρτίου η Πορτογαλία θα μπορούσε να ενταχθεί στις τάξεις των ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία, όπου η άκρα δεξιά θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυβέρνηση καταλήγει το Euractiv.

Πηγή: Εuractiv