Έντονες είναι οι ανησυχίες και οι φόβοι των ευρωπαϊκών κρατών μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, o οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα διακόψει την λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές.

Ads

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Gazprom κλείνει την στρόφιγγα, καθώς το ίδιο είχε συμβεί από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου με αφορμή την ετήσια συντήρηση του αγωγού.

Τότε είχε προκληθεί φρενίτιδα στην Ε.Ε., ενώ εκτυλίχθηκε και το σίριαλ με την διαβόητη τουρμπίνα της Siemens, η οποία επιστράφηκε στην Ευρώπη με τον Καναδά και τη Γερμανία να σπάνε, ουσιαστικά τις δυτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία.
Η πρώτη αντίδραση από το Βερολίνο ήρθε χθες μέσω του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο υποστήριξε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο έχει βάλει ως στόχο να γεμίσει τις ενεργειακές αποθήκες μέσα στο καλοκαίρι (αυτή τη στιγμή είναι το 75% η πληρότητα) με την κυβέρνηση να περνά σκληρά μέτρα στέλνοντας τον λογαριασμό απευθείας στους πολίτες.

Ads

Για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα, αλλά και τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε μείωση στον ΦΠΑ των καυσίμων, όμως οι τιμές έχουν καταγράψει ιστορικά ρεκόρ και αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου, ο οποίος ζήτησε να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2 για να μη ζήσει η χώρα έναν ζοφερό χειμώνα.

«Ο λαός δεν πρέπει να ξεπαγιάσει τον χειμώνα και η βιομηχανία μας δεν πρέπει να υποστεί σοβαρή ζημία», δήλωσε ο Κουμπίτσκι, υποστηρίζοντας ότι «το φυσικό αέριο από τον Nord Stream 2 δεν είναι περισσότερο ανήθικο από εκείνο που ήδη καταναλώνουμε μέσω του Nord Stream 1».

Η κατασκευή του Nord Stream 2 έχει ολοκληρωθεί, αλλά η έναρξη της λειτουργίας του ματαιώθηκε από την κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κουμπίτσκι, πολιτικού από το συγκυβερνών κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι «η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο σκοτώνει».

Στη Βρετανία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η μέση ετήσια δαπάνη των βρετανικών νοικοκυριών για λογαριασμούς ενέργειας (ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο) αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι τον Ιανουάριο, φτάνοντας τις 4.000 λίρες (4.720 ευρώ), κάτι που θα ασκήσει πίεση στον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε τον περασμένο μήνα στο 10,1%.

Η αχαλίνωτη αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας απειλεί να οδηγήσει σε πραγματική ανθρωπιστική κρίση στο προσεχές μέλλον. Η δυσοίωνη προειδοποίηση ήρθε χθες από τη βρετανική συνομοσπονδία οργανώσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.