Την ανησυχία του για την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ και «λόγω των ενδείξεων που υπάρχουν ότι η Άγκυρα, ωθούμενη, από κάποιους στην Ευρώπη, μπορεί να κλίνει προς ανατολάς» εξέφρασε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ads

«Πιστεύω ότι οι δυο τους είχαν μια αρκετά εποικοδομητική σχέση και μια σχέση που συνέβαλε στη σταθερότητα στην περιοχή και ελπίζω ότι με τον καιρό αυτού του είδους η εποικοδομητική σχέση μπορεί να εγκαθιδρυθεί εκ νέου» υπογράμμισε ο Γκέιτς.

«Προσωπικά πιστεύω πως, αν υπάρχει κάποια αλήθεια στην αντίληψη ότι 09-06-2010 16:38, αυτό συμβαίνει, κατά την άποψή μου ως επί το πλείστον επειδή ωθήθηκε (σε αυτό) και ωθήθηκε από κάποιους στην Ευρώπη που αρνούνται να δώσουν στην Τουρκία το είδος του οργανικού δεσμού με τη Δύση που επιζητεί» σημείωσε.

Ο Γκέιτς σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους χρειάζεται να αναλογιστούν σε βάθος «γιατί υπήρξαν αυτές οι εξελίξεις στην Τουρκία» και «τί οφείλουμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε και να πείσουμε τους Τούρκους ηγέτες για το συμφέρον και την αξία που έχουν οι ισχυροί δεσμοί με τη Δύση».

Ads

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γκέιτς, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμαν Μπαγκίς απέκλεισε σήμερα κάθε επίδραση, στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, των σχέσεων που έχει η Τουρκία με το Ισραήλ. «Αυτό είναι σαν να μπερδεύουμε πατάτες με πορτοκάλια» υπογράμμισε ο Μπαγκίς, διαπραγματευτής της Τουρκίας για τις συνομιλίες με την ΕΕ.

Ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών για την τουρκική ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Μπαγκίς υπενθύμισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τις νόμιμες δεσμεύσεις της έναντι της Τουρκίας» και επισήμανε ότι η ΕΕ «έχει ανάγκη την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ , που ξεκίνησαν το 2005 έχουν κολλήσει. Μέχρι τώρα μόνο 12 από τα συνολικά 35 κεφάλαια που αφορούν την ένταξη έχουν ανοίξει και μόνο ένα έχει ολοκληρωθεί.