Μεγάλες προσπάθειες για να πετύχει τη “μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία” με το Κογκρέσο για το ζήτημα του χρέους καταβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ώστε να αποφευχθούν οι “καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ” αλλά και ολόκληρου του πλανήτη

Ads

Αυτά δήλωσε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, σε συνέντευξή του στο NBC. Συγκεκριμένα ο Τίμοθι Γκάιτνερ υπογράμμισε πως αν το ομοσπονδιακό όριο δανεισμού δεν αυξηθεί ως τις 2 Αυγούστου και οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν τις ΗΠΑ, αυτό θα έχει “καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία των ΗΠΑ, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία για τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του χρέους, αλλά χωρίς να υπάρξει άνοδος των επιτοκίων ενώ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε επίσης σε συνέντευξή της σήμερα στο ABC, πως μια πιθανή στάση πληρωμών των υποχρεώσεων των ΗΠΑ, απόρροια του χρέους τους θα έχει “άσχημες επιπτώσεις” στη χώρα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Συγκεκριμένα, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε: “Εμείς στο ΔΝΤ ανησυχούμε πραγματικά και ελπίζουμε ειλικρινά να υπάρξει συμβιβασμός” δεδομένου ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για την αύξηση του ορίου δανεισμού με στόχο τη μείωση του χρέους.

Ads

Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της προθεσμίας στις 2 Αυγούστου θα είναι “ένα πραγματικό σοκ” και ένα “πολύ άσχημο νέο για την αμερικανική οικονομία” και τον υπόλοιπο κόσμο, τόνισε.