Τη Μαδρίτη θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, τη στιγμή που ισπανική κυβέρνηση και Κομισιόν διαψεύδουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την προετοιμασία σχεδίου οικονομικής βοήθειας για την Ισπανία. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch χαρακτηρίζει μακρινό τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης, ενώ την ανησυχία του ότι οι αναταραχές στις αγορές κρατικών ομολόγων ενδεχομένως να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, εξέφρασε ο Όλι Ρεν
Ο Ισπανός πρωθυπουργός επέμεινε την Τετάρτη ότι η οικονομία της χώρας του είναι ισχυρή. «Η Ισπανία είναι φερέγγυα, αξιόπιστη και ισχυρή χώρα με διεθνή αναγνώριση», είπε στο κοινοβούλιο ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ενώ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του, η οποία έχει δεχτεί έντονη κριτική για τους χειρισμούς της στην οικονομική κρίση, όντως δεν έχει κάνει ό,τι καλύτερο.
Νωρίτερα, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι οι ισπανικές τράπεζες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πίστωση στη διεθνή αγορά. Ως καίριας σημασίας χαρακτήρισε την επίτευξη των στόχων του προγράμματος λιτότητας της χώρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορντόνιεθ. Στις 218 μονάδες βάσης έφθασε πάντως σήμερα το spread των ισπανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας.
Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο διέψευσε και πάλι δημοσιεύματα που θέλουν την ΕΕ και το ΔΝΤ να προετοιμάζουν πακέτο διάσωσης για την ισπανική οικονομία. Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί οικονομικών θεμάτων, Αμαντέου Αλταφάτζ, δήλωνε ότι «μπορώ να διαψεύσω εκ νέου και κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές», αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που έκαναν για μια ακόμη φορά λόγο για επικείμενη προσφυγή της Ισπανίας σε μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ, αντίστοιχο με εκείνον που χρησιμοποιήθηκε για την Ελλάδα.
Η ισπανική εφημερίδα El Economista αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα πως Στρος Καν και Θαπατέρο θα συζητήσουν τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. «Τεχνοκράτες της ΕΕ, του ΔΝΤ και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο χορήγησης ρευστότητας προς την Ισπανία, μία πιο ήπια φόρμουλα από το σχέδιο διάσωσης που χρησιμοποιήθηκε για την Ελλάδα», προσθέτει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η απόφαση διαμόρφωσης αυτού του σχεδίου «είναι πιθανόν να ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης και μυστικής σύσκεψης της διεύθυνσης του ΔΝΤ, η οποία συνεκλήθη αποκλειστικά για να συζητηθεί η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας».
Πληροφορίες για προετοιμασία σχεδίου οικονομικής στήριξης της Ισπανίας έχουν δημοσιευθεί από την περασμένη Παρασκευή και στον γερμανικό Τύπο.
Ο ίδιος ο Στρος Καν ωστόσο, δήλωσε σήμερα πάντως πως η επίσκεψή του στη Μαδρίτη είναι “μία επίσκεψη εργασίας”. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο για αυτές τις φήμες ο Στρος-Καν απάντησε: «Πηγαίνω σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Βρίσκομαι στη Γαλλία, υπάρχουν φήμες για τη Γαλλία; Θα πάω αύριο στην Ιταλία. Υπάρχουν φήμες για την Ιταλία; Πριν μία εβδομάδα ήμουν στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν φήμες για το Βέλγιο;».
Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε σήμερα διάταγμα που περιέχει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το οποίο θα ισχύσει από την Πέμπτη, ενώ για να γίνει νόμος του κράτους η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας θα πρέπει να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το ψηφίσουν στις 22 Ιουνίου. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ως απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομία της χώρας, ενώ τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, το CCOO και το UGT, εξήγγειλαν χθες την πρώτη γενική απεργία από το 2002, για τις 29 Σεπτεμβρίου για να διαμαρτυρηθούν κατά αυτής της μεταρρύθμισης. Ο Ισπανός υπουργός Εργασίας Θελεστίνο Κορμπάτσο δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμα και ένας χρόνος για να περάσει το διάταγμα για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας από το κοινοβούλιο.
Fitch: Μακρινό σενάριο η διάλυση της Ευρωζώνης
Ο Fitch από την πλευρά του, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης παραμένει μακρινός ενώ προσθέτει πως δεν συμπεριλαμβάνεται στα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των διευθυντών του. Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο εθελοντικής εξόδου από την Ευρωζώνη χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του μεγάλου χρέους. «Εθελοντική έξοδος είναι απίθανο να συμβεί» κατέληξε στις δηλώσεις του.
Ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν πάντως εξέφρασε την ανησυχία του ότι «οι αναταραχές στις αγορές κρατικού χρέους έχουν ρίξει σκιά πάνω στην χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας». Ο ευρωπαίος επίτροπος εκτίμησε χθες ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα εδραιωθεί προς το τέλος του έτους και θα επιταχυνθεί το 2011
«Σχεδόν αναπόφευκτη» είναι η εμφάνιση ύφεσης τον επόμενο χρόνο, καθώς και η στασιμότητα αρκετά χρόνια στην Ευρώπη, καθώς οι πολιτικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης προκαλούν φαύλο κύκλο, εκτιμά ο επενδυτής George Soros.
Οι αδυναμίες της δημιουργίας του ευρώ είχαν γίνει εμφανείς από την αρχή, τόνισε στο πλαίσιο σεμιναρίου, προειδοποιώντας ότι η κρίση του ευρώ θα μπορούσε να έχει τη δυναμική να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η έλλειψη διορθωτικού μηχανισμού στην Ευρώπη ή πρόβλεψης να εγκαταλείπουν χώρες την ένωση θα μπορούσε να αποτελέσει μοιραία αδυναμία», σημείωσε.
Επίσης, ο Αμερικανός οικονομολόγος και νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας της Ζυρίχης Tages – Anzeiger αναφέρει πως «είναι κακό που ζητείται από χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, να μειώσουν τις δαπάνες τους για να βελτιώσουν τα δεδομένα του προϋπολογισμού τους. Και τώρα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πράττουν το ίδιο, με αποτέλεσμα να τεθεί ένα φρένο σε μια ήδη ασθενή οικονομική ανάπτυξη και να αυξηθούν τα ελλείμματα».
Διαφωνεί με τον Πολ Κρούγκμαν, που πρότεινε τη μείωση των μισθών και τιμών στην Ισπανία κατά 20%, μια, κατά τη γνώμη του, πρόταση που δεν είναι εφικτή, καθώς ο κόσμος έχει χρέη, συμβόλαια και οικονομικές υποχρεώσεις, που δεν μπορεί απλά να περικόψει κατά 20%. Δηλώνει επίσης ότι η κρίση στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο και την παγκόσμια οικονομία, όπως π.χ. και των ΗΠΑ, ενώ επικρίνει τους συναδέλφους του που αγνόησαν τα οικονομικά στοιχεία, που έδειχναν την επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, πριν από τρία χρόνια με αφετηρία την Αμερική.
Παράλληλα, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υιοθετήθηκε χθες, προτείνει τρόπους για τη ρύθμιση της αγοράς των λεγομένων Credit Default Swaps (συμβάσεις αντιστάθμισης κινδύνου πιστοληπτικής ικανότητας) και τη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους στις επιχειρήσεις που είναι οι τελικοί χρήστες των παραγώγων.
Αυξάνεται στα 62 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης στη Γαλλία
Σταδιακά μέχρι το 2018, το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των Γάλλων θα αυξηθεί κατά δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ακόμα, θα αυξηθεί η φορολογία για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.
«Η διάσωση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι επιτακτική» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ και πρόσθεσε ότι «η παράταση των χρόνων εργασίας είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχουν μαγικά. Όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το κάνουν. Δεν είναι δυνατόν εμείς να μείνουμε εκτός». Το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι μικρότερο από αυτό που ισχύει σε άλλες χώρες, αλλά τα συνδικάτα επιμένουν ότι δεν πρέπει να αλλάξει για να μην πληγούν όσοι έχουν αρχίσει να εργάζονται από πολύ νωρίς.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >