Μετά από πέντε ημέρες κρίσης, σήμερα πραγματοποιείται μικρός αριθμός πτήσεων στην Ευρώπη, ύστερα από την απόφαση των υπουργών μεταφορών της Ε.Ε. για άρση των περιορισμών . Ορισμένα αεροδρόμια έχουν ήδη ανοίξει και αναμένεται ο αριθμός τους να αυξηθεί μέσα στη μέρα. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορέων (IATA) υποστηρίζει ότι οι απώλειες από τις ματαιώσεις πτήσεων φτάνουν τα 740 εκατ. ευρώ και επέκρινε έντονα τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της αντιμετώπισαν την κρίση.

Ads

Παρόλα αυτά, χθες βράδυ το ηφαίστειο Eyjafjallajoekull εξερράγη εκ νέου με αποτέλεσμα ένα νέο σύννεφο ηφαιστεικής τέφρας να κατευθύνεται προς την Ευρώπη, προκαλώντας προβληματισμό αφού απειλεί να κλείσει ξανά ο εναέριος χώρος της Ευρώπης. Η Νορβηγία έκλεισε ήδη μέρος του εναέριου χώρου της. Οι ειδικοί δηλώνουν αβέβαιοι για το τί πρόκειται να ακολουθήσει, ενώ δηλώνουν ότι η τελευταία έκρηξη τους εξέπληξε, παραδεχόμενοι ωστόσο ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η δραστηριότητα του ηφαιστείου, αφού αυτό είναι χωμένο μέσα σε παγετώνα.

Νωρίτερα σήμερα

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σιίμ Κάλας δήλωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να πετάξουν, από αύριο, περισσότερα αεροσκάφη. Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητήσουν αργότερα τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε η εξάπλωση του νέφους της τέφρας πάνω από την Ευρώπη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιρλανδίας αναφέρεται ότι η συμφωνία των υπουργών «θα χαλαρώσει τους περιορισμούς και θα διευκολύνει την περιορισμένη επανέναρξη της κυκλοφορίας». Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη συρρίκνωση των ζωνών απαγόρευσης πτήσης. Θα επιτρέπεται δηλαδή στις εταιρείες να πετούν τα αεροσκάφη τους εάν το νέφος της σκόνης που εκλύεται από το ηφαίστειο δεν είναι πολύ πυκνό.

Ads

Παράλληλα, δια στόματος ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε., οι υπουργοί Μεταφορών απάντησαν στην κριτική των αεροπορικών εταιρειών μετά τους περιορισμούς στις πτήσεις. «Δεν συμμεριζόμαστε τις κριτικές των αεροπορικών εταιρειών», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών Χοσέ Μπλάνκο, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε μετά από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών. «Η ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας», πρόσθεσε ο Ισπανός υπουργός, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, τα αεροσκάφη των οποίων έχουν καθηλωθεί από την περασμένη Πέμπτη.

Το σύνολο του εναέριου χώρου, από αύριο το πρωί, αναμένεται να ανοίξει και η Ιτάλια, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ENAC. Η ENAC τόνισε πως οι σταδιακά θα αρχίσουν να αποκαθίστανται οι εσωτερικές πτήσεις και θα ακολουθήσουν οι διεθνείς.

Παράλληλα, η Ρουμανία ανακοίνωσε το άνοιγμα του δικού της εναέριου χώρου καθώς «με βάση τις έως τώρα πληροφορίες εκτιμάται πως το νέφος δεν πρόκειται να επηρεάσει πλέον τη χώρα», όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Μαρίν Αντόν.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa θα προχωρήσει σήμερα σε επανάληψη των πτήσεών της με «οπτική διακυβέρνηση» των αεροσκαφών της, επωφελούμενη από μία ειδική διαδικασία που εφαρμόζεται στη Γερμανία, παρά το επίσημο κλείσιμο του κρατικού εναέριου χώρου της, ενώ οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν πως τα αεροδρόμια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά έως αύριο στις 15.00, ώρα Ελλάδος. Στο μεταξύ, 3 αεροσκάφη μεταφέροντα επιβάτες απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με προορισμούς τη Σανγκάη, το Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία KLM. Τον εναέριο χώρο της ανοίγει από σήμερα και η Ελβετία, ενώ πολλά αεροπλάνα από τη Νέα Υόρκη αναμένεται αν αναχωρήσουν εντός της ημέρας για ευρωπαικούς προορισμούς.