Πραγματοποιήθηκαν χθες οι προεδρικές εκλογές στην Αϊτή, όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεσπάσει επιδημία χολέρας στην σεισμόπληκτη χώρα. Περισσότεροι από 5.000.000 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου και του νέου προέδρου της χώρας, χωρίς να λείψουν τα επεισόδια και οι καταγγελίες για ναθεία.

Ads

Δώδεκα εκ των υποψηφίων για την προεδρία, μεταξύ των οποίων και τα φαβορί Μιρλάντ Μανιγκά και Μισέλ Μαρτελί που ζήτησαν την ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας λόγω της εκτεταμένης νοθείας υπέρ του Ζουντ Σελεστίν, του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος “Ουνιτέ” .

Στο μεταξύ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς ζητώντας την ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με δόλιο τρόπο προωθεί στην προεδρία τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος. Ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους για τα γεγονότα και καλούν τον πληθυσμό και τις πολιτικές δυνάμεις «να παραμείνουν ήρεμοι, υπενθυμίζοντας πως μία πιθανή επιδείνωση του καθεστώτος ασφάλειας στη χώρα θα έχει άμεσες δραματικές συνέπειες στον αριθμό των θυμάτων από την επιδημία της χολέρας».

Τα εκλογικά τμήματα λεηλατήθηκαν και η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για νοθεία υπέρ του εκλεκτού υποψηφίου της Ζυντ Σελεστέν. Πολλοί ψηφοφόροι δεν κατέστη δυνατόν να ψηφίσουν διότι δεν μπορούσαν να βρουν το εκλογικό τους τμήμα, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκές. «Η ημέρα των εκλογών ολοκληρώθηκε και υπήρξε επιτυχής. Βεβαίως και οι εκλογές διοργανώθηκαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες, όμως περαιώθηκαν επιτυχώς», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Γκαγιό Ντορσενβίλ. Η επιτροπή ανακοίνωσε πως οι εκλογική διαδικασία ακυρώθηκε μόλις σε 56 από τα 1.500 εκλογικά τμήματα της χώρας, που αντιπροσωπεύουν «το 3,5% των κέντρων».

Ads

Η επιδημία χολέρας ήρθε από το εξωτερικό

Η επιδημία χολέρας στην Αϊτή ήρθε από το εξωτερικό, το μικροβιακό στέλεχος δεν μπορεί να προήλθε ούτε από το περιβάλλον, ούτε από τους καταυλισμούς των πληγέντων μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, δήλωσε ο γάλλος καθηγητής Επιδημιολογίας Ρενό Πιαρού, ο οποίος επέστρεψε στη Γαλλία μετά την παραμονή του στην Αϊτή.

Ο καθηγητής Πιαρού, ειδικός στη χολέρα, παρέμεινε στην Αϊτή τρεις εβδομάδες μετά την πρόσκληση του υπουργείου Υγείας της χώρας και της γαλλικής πρεσβείας. Στις δηλώσεις του είναι απόλυτος: “η επιδημία δεν συνδέεται με τον σεισμό και δεν προέρχεται από περιβαλλοντολογικό στέλεχος”. “Η επιδημία ξεκίνησε στο κέντρο της χώρας. Όχι κοντά στην θάλασσα, ούτε στους καταυλισμούς των πληγέντων (που ζουν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι). Η επιδημία δεν είναι τοπική, προήλθε από το εξωτερικό”, εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με αϊτινούς αξιωματούχους, τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στα μέσα Οκτωβρίου στις όχθες παραπόταμου του Αρτιμπονίτ κοντά στη βάση των Κυανόκρανων από το Νεπάλ της αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή (Minustah). Αυτοί οι τελευταίοι κατηγορούνται από τμήμα του πληθυσμού της Αϊτής ότι έφεραν το μικρόβιο στη χώρα, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα 1.640 άνθρωποι.

Ο γάλλος γιατρός Ζεράρ Σεβαλιέ, που συνεργάστηκε με τον Πιαρού, εκτιμά πως “η επιδημιολογική πιθανότητα είναι αυξημένη”. Η Minustah διέψευσε τις κατηγορίες τονίζοντας πως οι έλεγχοι που έγιναν στις δεξαμενές νερού στο στρατόπεδο ήταν αρνητικοί. Σε αυτό το στάδιο “περίπου οι μισές κοινότητες της χώρας έχουν πληγεί από την επιδημία, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο”, σύμφωνα με τον καθηγητή Πιαρού. “Τα κρούσματα ξεπερνούν τις 70.000 και εύκολα φανταζόμαστε ότι θα φτάσουν τα 200.000, όμως δεν θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί, αλλά ούτε και κλιμάκωση της επιδημίας”, πρόσθεσε.

“Η επιδημία εμφανίστηκε απότομα στις 19 Οκτωβρίου με πολλές χιλιάδες κρούσματα και πολλές εκατοντάδες νεκρούς μέσα σε λίγες ημέρες, αφού πολλοί άνθρωποι ήπιαν νερό από τον ποταμό στο Δέλτα του Αρτιμπονίτ. Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο σχετικά με την ταχύτητα της διάδοσης της νόσου, από το 1994 στη Γκόμα (πρώην Ζαΐρ), είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος επιδημιολόγος.

Πολλές περιοχές παραμένουν ευάλωτες στη επιδημία, ειδικά στα βουνά βόρεια της πεδιάδας του Αρτιμπονίτ. “Είναι αγροτικές ζώνες με απομονωμένα χωριά, στα οποία δεν έχουμε πρόσβαση και το πόσιμο νερό δεν επαρκεί. Εκεί υπολογίζουμε πως σε κάθε χίλιους κατοίκους αντιστοιχεί ένας νεκρός”, υπογράμμισε.