«Η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ αρχίζει να επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία και κυρίως τις οικονομίες των αναδυομένων οικονομικών δυνάμεων» υποστήριξε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε συνέντευξή που παραχώρησε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Την ίδια ώρα, ο Τζόρτζ Σόρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, ενώ ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζότζεφ Στίγκλιτς χρεώνει στους ευρωπαίους ηγέτες κωλυσιεργία, τονίζοντας ότι η σωτηρία του ευρώ χρειάζεται πράξεις κι όχι λόγια.

Ads

 
«Ο κόσμος βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη. Εάν το 2008 δεν είδαμε τον κίνδυνο να έρχεται, σήμερα οι ηγέτες δεν έχουν αυτή την δικαιολογία» τόνισε ο Ζέλικ, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες στην οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη και στις καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

 
«Κρατήστε τα μάτια σας καρφωμένα στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δηλώνοντας πως η οικονομική συνεργασία θα είναι το «κλειδί» για την έξοδο από την κρίση. Υποστήριξε, τέλος τη σημασία της προστασίας των αναδυομένων οικονομιών οι οποίες όπως τόνισε παρέχουν το 50% της παγκόσμιας ανάπτυξης.

 
Καμπανάκι κινδύνου για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης από τον Τζορτζ Σόρος

Ads

 
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης κρούει ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, εκτιμώντας ότι αν η Ευρωζώνη δεν προχωρήσει στη συντεταγμένη χρεοκοπία «δύο-τριών μικρών μελών της», τότε κινδυνεύει το παγκόσμιο σύστημα. Μιλώντας σε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, ο Σόρος άσκησε δριμύτατη κριτική στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι την πολιτική Ομπάμα, αλλά υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι ακόμα χειρότεροι.  

«Οι Ευρωπαίοι έχουν κατ’ επανάληψη ακολουθήσει τη λάθος πολιτική, δημιουργώντας μια κατάσταση πιο επικίνδυνη και από τη Lehman Brothers του 2008. Είναι πιο επικίνδυνη και για αυτό εκτιμώ ότι όταν η κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν το σύστημα, γιατί η εναλλακτική είναι απλά τρομακτική ακόμα και στη σκέψη της» τόνισε και υποστήριξε ότι λύση θα ήταν η συντεταγμένη χρεοκοπία δύο ή τριών μικρών χωρών της ευρωζώνης ή ακόμα και η έξοδός τους από το κοινό νόμισμα. Σε κάθε περίπτωση έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η χρεοκοπία δεν πρέπει να γίνει με «άτακτο» τρόπο γιατί αυτό θα είναι μοιραίο για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Γκάιτνερ: Η ανάπτυξη μεγαλύτερη πρόκληση από το χρέος

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης συνιστά μεγαλύτερη πρόκληση από το χρέος και ότι τα κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην υποστήριξη της ανάπτυξης.

«Η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη» σε παγκόσμια κλίμακα «και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η ανάπτυξη συνιστά μεγαλύτερη πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Γκάιτνερ, σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη «θα πρέπει να υιοθετήσουν» μια αντίστοιχη δημοσιονομική πολιτική.

Για μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και έλλειψη αλληλεγγύης στην ευρωζώνη έκανε λόγο ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την πολιτική σκληρής λιτότητας στην Ευρώπη, που -όπως είπε, είναι ανασταλτική για την ανάπτυξη. «Στη Σύνοδο Κορυφής διαπίστωναν αφενός πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη και αφετέρου τώρα που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ύφεση, δεν της έχουν δοθεί τα απαραίτητα χρήματα τόνωσης, ούτε και έχει υπάρξει κάποια άλλη μορφή στήριξης επιχειρήσεων» επεσήμανε τονίζοντας ότι η επιβίωση του ευρώ εξαρτάται από τις πράξεις κι όχι από τις δηλώσεις των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών.