Την ανησυχία της σχετικά με τους όρους ανάπτυξης των Ομάδων Ταχείας Επέμβασης στα Σύνορα (RABIT), οι οποίες αναπτύσσουν τη δράση τους κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία.

Ads

Η οργάνωση, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, έχει σοβαρούς ενδοιασμούς σχετικά με μια πολιτική, η οποία εστιάζεται εξ ολοκλήρου στην παρεμπόδιση «παράτυπων μεταναστών» να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει πως κατανοεί ότι όλοι οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση της RABIT, σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής της, αναμένεται ότι τηρούν τα πρότυπα σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά είναι ασαφής ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάτι τέτοιο να διασφαλιστεί στην πράξη.

«Τονίζουμε ιδιαίτερα την ανάγκη ύπαρξης ενός σαφούς πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Frontex, ώστε να είναι δυνατή η αναθεώρηση οποιωνδήποτε αποφάσεων που λαμβάνονται σχετικά με τη μεταχείριση παράτυπων μεταναστών. Επίσης, πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες οι μεταφορές προς την Ελλάδα, καθώς οι συνθήκες εκεί είναι εξευτελιστικές» δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ads

Πρόσθεσε πως «παραδόξως», στο πλαίσιο ανάπτυξης της RABIT, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στείλει προσωπικό στην Ελλάδα για να δείξουν αλληλεγγύη, ενώ της ασκούν πίεση μεταφέροντας εκεί αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ».

«Το σύστημα Δουβλίνο ΙΙ πρέπει να αναθεωρηθεί επειγόντως» σημείωσε ο Μπέγκερ, σημειώνοντας ότι «όσο βασίζεται στην εσφαλμένη υπόθεση ότι υπάρχουν ίσα πρότυπα προστασίας σε όλη την Ευρώπη, το σύστημα θα είναι εγγενώς δυσλειτουργικό και άδικο για τους αιτούντες άσυλο».

Δείτε επίσης: Την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ζητά η Ελλάδα