Έντονη ανησυχία προκαλεί η είδηση πως τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική υπέστησαν «άνευ προηγουμένου» ζημιές μέσα σε μία ημέρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο Nord Stream AG. Μάλιστα διατυπώνονται υπόνοιες για σαμποτάζ.

Ads

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα αφού οι σουηδικές ναυτιλιακές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, λίγο μετά τον εντοπισμό μιας διαρροής στο γειτονικό αγωγό Nord Stream 2 που έκανε τη Δανία να απαγορεύσει τη ναυσιπλοΐα σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων.

Η Nord Stream AG ανακοίνωσε πως είναι αδύνατο να υπολογίσει πότε θα αποκατασταθεί η δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος αγωγών αερίου.
«Η καταστροφή που συνέβη την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρεις γραμμές των υποθαλάσσιων αγωγών του συστήματος Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου. Δεν είναι ακόμα δυνατό να υπολογισθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς αερίου», ανέφερε σε σχολιά της προς τους δημοσιογράφους.

Γερμανία: «Δεν πρόκειται για σύμπτωση»

Στο μεταξύ, μολονότι οι γερμανικές αρχές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με μια πηγή στη γερμανική κυβέρνηση, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Taggesspiegel, «όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για σύμπτωση». Ο λόγος για την πτώση της πίεσης και στις δύο γραμμές του αγωγού Nord Stream θα μπορούσε να είναι μια στοχευμένη δολιοφθορά όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.

Ads

Και στις δύο περιπτώσεις ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του συμβάντος, στην οποία συμμετέχουν οι γερμανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που δεν είναι στοχευμένο σαμποτάζ», είπε η πηγή. «Όλα μιλούν ενάντια στη σύμπτωση», πρόσθεσε.

Αυτό το είδος υποτιθέμενης δολιοφθοράς, λένε οι πηγές, δεν είναι καθόλου ασήμαντο και πρέπει να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ειδικές δυνάμεις όπως δύτες ή υποβρύχιο.

Πιθανότητα σαμποτάζ από Ουκρανούς

Όσον αφορά την πατρότητα της πιθανής δολιοφθοράς, σύμφωνα με τις αρχικές υποθέσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα μπορεί να ευθύνονται ουκρανικές δυνάμεις ή δυνάμεις που συνδέονται με την Ουκρανία. Εξετάζονται επίσης και άλλες επιλογές.

Στο Βερολίνο, σύμφωνα με την Tagesspiegel, τόνισαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η υποτιθέμενη δολιοφθορά να σχεδιάστηκε πριν σταματήσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς ο χρόνος τέτοιων ειδικών επιχειρήσεων μπορεί να είναι μεγάλος.

H αντίδραση του Κρεμλίνου

Tο Κρεμλίνο από την πλευρά του ανέφερε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σαμποτάζ και πως ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου».

«Είναι πολύ ανησυχητικά νέα. Πράγματι, μιλάμε για ζημιές αδιευκρίνιστης φύσης στον αγωγό μέσα στην οικονομική ζώνη της Δανίας» σημείωσε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου».

Οι πληροφορίες έρχονται μετά τον ισχυρισμό της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα ότι απέτρεψε μια προγραμματισμένη “τρομοκρατική επίθεση” από την Ουκρανία στον αγωγό TurkStream. Παρά την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις αποστολές φυσικού αερίου στη Γερμανία, οι τιμές έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ποιος είναι ο Nord Stream

Ο Nord Stream 1, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές με δυνατότητα μεταφοράς 27,5 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως καθεμιά, άρχισε να προμηθεύει απ’ ευθείας αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία το 2011. Οι ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος λειτουργούσε από τον Ιούλιο μόλις στο 20% της δυνατότητάς του, σταμάτησαν στο τέλος Αυγούστου και δεν επαναλήφθηκαν μετά τις εργασίες συντήρησής του.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως για τη μη λειτουργία του αγωγού ευθύνονται ελαττωματικός εξοπλισμός σε ένα σημαντικό σταθμό συμπίεσης καθώς και οι δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Nord Stream 2, ο οποίος είναι παράλληλος του Nord Stream 1, κατασκευάστηκε το Σεπτέμβριο 2021, αλλά δεν εγκαινιάσθηκε ποτέ καθώς η Γερμανία αρνήθηκε να τον πιστοποιήσει. Το πρόγραμμα διακόπηκε πλήρως λίγες ημέρες πριν από τις 24 Φεβρουαρίου που η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.