Περίπου 300 Αριστεροί Ισραηλινοί, εκ των οποίων 17 τιμημένοι με το Βραβείο του Ισραήλ, που θεωρείται η υψηλότερη διάκριση στον τομέα των Τεχνών, των Επιστημών και των Γραμμάτων, απηύθυναν σήμερα έκκληση για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, στα σύνορα δηλαδή πριν από τον πόλεμο των Έξι Ημερών. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κατά την συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι, ζήτησε την γαλλική αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.

Ads

Η έκκλησή τους, που επαναλαμβάνει τις διατυπώσεις της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, υπεγράφη συμβολικά σήμερα το απόγευμα στο Τελ Αβίβ μπροστά από το ίδιο κτίριο όπου ανακηρύχτηκε η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ στις 14 Μαΐου του 1948. Την ίδια στιγμή, συγκεντρωμένοι εθνικιστές φώναζαν συνθήματα εναντίον των «300», όπως «προδότες» κ.α.

Σημειώνεται πως μεταξύ των ατόμων που υπέγραψαν είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ιστορικοί, ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών, η ιδρύτρια του κόμματος Μερέτζ, πολλοί ποιητές, ζωγράφοι, γλύπτες καθώς και ηθοποιοί.

«Ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής είναι μια θεμελιώδης προϋπόθεση για την απελευθέρωση των δύο λαών τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστίνιων», αναφέρεται στο κείμενο.

Ads

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κατά την συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι, ζήτησε την γαλλική αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους. Σημειώνεται πως ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, έχει δηλώσει ότι η Γαλλία προετοιμάζεται να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος, ενώ o εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών ανέφερε πως οι Παλαιστίνιοι είναι «περισσότερο από ποτέ έτοιμοι να ιδρύσουν ένα κράτος και να το διαχειριστούν αξιόπιστα και ειρηνικά».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε το Ισραήλ να προχωρήσει στη σύναψη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους προκειμένου να δώσει μία στρατηγική απάντηση στις λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και στην αύξηση του πληθυσμού των Αράβων. «Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει το να εκλαμβάνεται ως ένα νησί του απαρτχάιντ που είναι περικυκλωμένο από μία αραβική θάλασσα θυμού και εχθρικότητας» γράφει ο πρόεδρος της Τουρκίας σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Υπενθυμίζεται ότι η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν παγώσει από το Σεπτέμβριο καθώς το Ισραήλ αρνήθηκε να ανανεώσει το μορατόριουμ για τους εβραϊκούς εποικισμούς.