Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης της Κολομβίας, Juan Manuel Santos, σημείωσε εύκολη νίκη απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο Antanas Mockus, και αναδείχτηκε νέος πρόεδρος της χώρας. Με σχεδόν το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο, ο Santos φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό 69% έναντι του 27,6%, που λαμβάνει ο πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά, Mockus.

Ads

Ο Santos, γόνος μία εκ των ισχυρότερων οικογενειών της Κολομβίας, πρόκειται να διαδεχτεί τον Alvaro Uribe, του οποίου άλλωστε είναι και στενός συνεργάτης, υποσχόμενος να συνεχίσει το έργο του πρώην προέδρου. «Αυτή είναι και δική σου νίκη πρόεδρε Uribe!» είπε χαρακτηριστικά ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης. Περιστοιχισμένος από τη σύζυγο και τα παιδιά του, ο νέος πρόεδρος έπλεξε επίσης το εγκώμιο του απερχόμενου προέδρου και πολιτικού μέντορά του, Alvaro Uribe, χαρακτηρίζοντας τον ως «έναν από τους καλύτερους». Ο Uribe αποχωρεί από την εξουσία της χώρας μην μπορώντας να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία λόγω της νομοθεσίας.

Υπενθυμίζουμε ωστόσο ότι η δεύτερη θητεία του προέδρου Uribe στιγματίστηκε από σκάνδαλα διαφθοράς και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται η σύλληψη νομοθετών που προσπάθησαν να τα βάλουν με τις αποκαλούμενες «συμμορίες θανάτου» της Κολομβίας, αλλά και η υπόθεση κρατικών υποκλοπών σε συνομιλίες δημοσιογράφων και δικαστικών. Ο Uribe πολέμησε έντονα τους αντάρτες Farc, χρησιμοποιώντας δισεκατομμύρια δολαρίων από τις ΗΠΑ για τους απωθήσει από τις κεντρικές πόλεις της χώρας, γεγονός που τον έκανε αρκετά δημοφιλή παρά τα σκάνδαλα που στιγμάτισαν τη δεύτερη θητεία του.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κολομβίας ευχαρίστησε τους συμπατριώτες τους για την εκλογή του, μάλιστα με το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει ποτέ υποψήφιος για την προεδρία. «Για μία φορά ακόμη ευχαριστώ τον Θεό, ευχαριστώ την Κολομβία. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που εννέα εκατομμύρια Κολομβιανοί έδειξαν στο πρόσωπό μου, παρά την πλημμυρίδα των ποδοσφαιρικών μεταδόσεων», ήταν τα πρώτα λόγια του Santos προς τους υποστηρικτές του, που γέμισαν ασφυκτικά αίθουσα θεάτρου στην πρωτεύουσα Μπογκοτά.

Ads

Ο Juan Manuel Santos δεν παρέλειψε να συγχαρεί και τον αντίπαλό του Antanas Mockus, ο οποίος δεν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που επιδιώκει να σχηματίσει ο νέος πρόεδρος. «Οι Κολομβιανοί ψήφισαν για να στηρίξουν ένα μήνυμα ενότητας. Και εγώ το λαμβάνω. Από τη στιγμή αυτή είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος όλων των Κολομβιανών», τόνισε. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας, Antanas Mockus, από την πλευρά του, παραδέχτηκε την ήττα του και ευχήθηκε στον Santos κάθε επιτυχία ως ηγέτη.

Οι αντάρτες Farc από την πλευρά τους δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της κυβέρνησης, παρά την αλλαγή των προσώπων στην κεφαλή της. «Ο λαός μπορεί να ψηφίζει όποιον θέλει, εμείς όμως θα συνεχίσουμε να πολεμούμε» είπε ο Διοικητής Duber στο δίκτυο Al Jazeera την παραμονή των εκλογών. «Η ιδεολογία των Farc είναι νίκη ή θάνατος, όπως είπε ο Τσε Γκεβάρα, Αν υπήρχαν οι συνθήκες για ειρηνευτικές συνομιλίες, θα καθόμασταν να συζητήσουμε. Αλλά είναι δύσκολο. Ο Santos σκότωσε πολλούς αθώους πολίτες ενώ επιχειρούσε να σκοτώσει εμάς».

Ο ίδιος ο Santos δεν έδωσε καμία ένδειξη διάθεσης για συνομιλίες, αναφέροντας μάλιστα στο νικητήριο λόγο του ότι «ο χρόνος για τους Farc τελείωσε. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε κατά των εχθρών του κράτους». Ως υπουργός Άμυνας, ο Santos ήταν υπεύθυνος για πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις κατά των ανταρτών, μεταξύ των οποίων και αυτής του Μαρτίου του 2008 οπότε έχασε τη ζωή του ο υποδιοικητής των Farc Raul Reyes.

Την ημέρα των εκλογών, παρόλα αυτά, επτά αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη νάρκη κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα ενώ έξι αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχη στο κέντρο της χώρας.

Η θητεία του νέου προέδρου ως υπουργός Άμυνας στιγματίστηκε από κατηγορίες ότι ο στρατός δολοφονούσε πολίτες προκειμένου να ανεβάσει τις εντάσεις και να στρέψει την κοινή γνώμη κατά των ανταρτών. Αυτές οι κατηγορίες κόστισαν στον επικεφαλής του στρατού και σε άλλους 27 αξιωματούχους τις θέσεις τους, αλλά ο ίδιος ο Santos παρέμεινε στη θέση του υποστηρίζοντας ότι κινήθηκε κατά των δολοφονιών των αμάχων.

Ο οικονομολόγος με σπουδές σε Βρετανία και ΗΠΑ, Juan Manuel Santos διατέλεσε επίσης υπουργός Οικονομικών κατά τη δεκαετία του 1990 και σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει την διψήφια σε ποσοστό ανεργία, το έλλειμμα και το πολυδάπανο σύστημα υγείας της χώρας. Επιπλέον, θα πρέπει να διαχειριστεί τις οξυμένες σχέσεις με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Hugo Chavez. Οι δυο πολιτικοί, οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο τον Santos είναι «σαν το νερό με το λάδι», έχουν ήδη συγκρουστεί επανειλημμένα.

Ο 58χρονος Santos είναι επίσης αρχισυντάκτης της εφημερίδας El Tiempo, η οποία ανήκε στην οικογένειά του στο παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο θείος του νέου προέδρου της Κολομβίας Eduardo Santos έχει διατελέσει πρόεδρος της χώρας, ενώ ο ξάδερφός του ήταν αντιπρόεδρος στην απερχόμενη κυβέρνηση. Ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης έχει εκδώσει αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων και το The Third Way, στο οποίο συνεργάστηκε με τον πρώην πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Tony Blair.