Να τεθεί «σε θέση μάχης» κάλεσε τον στρατό ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, μία μέρα μετά τη νέα διπλή πυραυλική δοκιμή, αλλά και την κατάσχεση από τις ΗΠΑ βορειοκορεατικού τάνκερ, με την κατηγορία ότι παραβίαζε τις εμπορικές κυρώσεις.

Ads

Όπως αναφέρει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βόρειας Κορέας (KCNA), ο Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε την ανάγκη «να αυξηθεί περαιτέρω η αμυντική ικανότητα της χώρας στα μέτωπα πρώτης γραμμής και στο δυτικό μέτωπο, να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις και να τεθεί σε θέση μάχης, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε κάθε έκτακτη ανάγκη». Όπως υποστήριξε, «η γνήσια ειρήνη και ασφάλεια της χώρας εξασφαλίζονται μόνο με τη φυσική στρατιωτική ισχύ που μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία».

Την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ ήρθε να ενισχύσει η κατάσχεση βορειοκορεατικού πλοίου που μετέφερε άνθρακα από τους Αμερικανούς. Πρόκειται για το «Wise Honest», το δεύτερο σε χωρητικότητα φορτηγό πλοίο της Βόρειας Κορέας, μήκους 177 μέτρων, το οποίο είχε αρχικά ακινητοποιηθεί από την Ινδονησία τον Απρίλιο του 2018, καθώς οι υφιστάμενες κυρώσεις του ΟΗΕ απαγορεύουν, μεταξύ άλλων, στη Βόρεια Κορέα να εξάγει άνθρακα. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η κατάσχεση του πλοίου δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ. Σε κάθε περίπτωση, συνιστά μήνυμα αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση Τραμπ να μην χαλαρώσει τις κυρώσεις στον βαθμό που δεν υπάρχει απτή πρόοδος στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις εκτόξευσαν χθες δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς που κατέληξαν στη θάλασσα. Ήταν μια ακόμη έμπρακτη έκφραση της δυσφορίας του Κιμ Γιονγκ Ουν για την αμερικανική στάση στα παζάρια με στόχο να μπει «λουκέτο» στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του. Οι νέες εκτοξεύσεις έρχονται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επέβλεψε ο ίδιος τις δοκιμές ρουκετών και ενός πυραύλου.

Ads

Για την κίνηση αυτή ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε πως φαίνεται να ήταν μια «σιωπηλή διαμαρτυρία» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών έπειτα από την αποτυχημένη συνάντηση κορυφής Τραμπ – Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ, τον Φεβρουάριο. «Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως είναι δυσαρεστημένη που δεν μπόρεσε να φθάσει σε συμφωνία στο Ανόι» δήλωσε ο Μουν σε συνέντευξή του στη νοτιοκορεατική δημόσια τηλεόραση KBS.

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος του Κιμ είναι να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στις πρώτες του αντιδράσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν επιφυλακτικός, αλλά άφησε ανοικτή την πόρτα για επανάληψη του διαλόγου. «Ξέρω ότι θέλουν να διαπραγματευτούν, αλλά νομίζω πως δεν είναι έτοιμοι», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι πύραυλοι ήταν μικρού βεληνεκούς… Θα δούμε».