Τουλάχιστον 5 νεκροί και 22 τραυματίες, είναι ο έως τώρα απολογισμός της χθεσινοβραδινής επίθεσης στη Βιέννη. Ο 20χρονος δράστης της επίθεσης, για 9 λεπτά, πυροβολούσε σε συγκεκριμένους στόχους στο κέντρο της Βιέννης, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα στην Washington Post, προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Ads

Σύμφωνα με τις αρχές, το όνομα του 20χρονου είναι Fejzulai Kujtim, με ρίζες από τη Βόρεια  Μακεδονία, ο οποίος κατοικούσε περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Μάλιστα, είχε φυλακιστεί στις 25 Απριλίου του 2019 καθώς προσπάθησε να ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στο ISIS, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της χώρας στο APA. Παρ’ όλα αυτά, αποφυλακίστηκε νωρίτερα από ότι προέβλεπε η ποινή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως το περιστατικό συνέβη μόλις μερικές ώρες πριν επιβληθεί νέο lockdown στην πόλη της Αυστρίας ενώ ο καγκελάριος της χώρας, δήλωσε πως τα τέσσερα θέματα είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας, ένας νεαρός περαστικός, μια ηλικιωμένη γυναίκα και μια σερβιτόρα.

Ads

Αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία της Αυστρίας πραγματοποιεί εκτεταμένη έρευνα ανάμεσα σε 20.000 βίντεο που τραβήχτηκαν με κινητό τηλέφωνο, ώστε να αντιληφθεί πλήρως το τι συνέβη, ενώ ασφαλώς έχει ζητηθεί από τους πολίτες της Βιέννης να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Τέλος, όπως αναφέρει στο ίδιο ρεπορτάζ η Washington Post, μια τέτοιου είδους επίθεση, είναι ιδιαίτερα σπάνια για την Αυστρία. Παράλληλα αρκετοί ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη και την στήριξη τους προς τον Αυστριακό λαό.