Σε νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων προχώρησε η Βόρεια Κορέα, μια κίνηση που ίσως και να παραπέμπει σε «απάντηση» στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των αμερικανικών και νοτιοκορεάτικών ενόπλων δυνάμεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρόκειται για τρεις πυραύλους, εκ των οποίων οι δύο καταστράφηκαν κατά την πτήση, λόγω βλάβης, ενώ ο τρίτος «φαίνεται πως εξερράγη σχεδόν αμέσως», όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο αμερικανικός στρατός εμφανίζεται καθησυχαστικός καθώς εκτιμά ότι οι πύραυλοι δεν θα μπορούσαν να απειλήσουν το Γκουάμ ή τη Βόρεια Αμερική.

Την εκτόξευση πυραύλων επιβεβαίωσε και το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Ads

Η Ιαπωνία διαβεβαίωσε ότι οι πύραυλοι δεν απείλησαν την ασφάλεια της χώρας.

Ο Λευκός Οίκος περιορίστηκε να γνωστοποιήσει ότι ο Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση των πυραύλων, χωρίς να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επίσης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον επανούσε την «αυτοσυγκράτηση» της Πιονγκγιάνγκ διότι δεν προχώρησε σε νέες δοκιμές μετά την επιβολή πιο σκληρών κυρώσεων από τον ΟΗΕ κι είχε εκφράσει την ελπίδα η Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει σε άλλες «προκλητικές ενέργειες» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη διαπραγματεύσεων «κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον».

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η Πιόνγιανγκ προχώρησε στην εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου, ικανού να πλήξει στόχους σε απόσταση 10.000 χιλιομέτρων.