Την απελευθέρωση των συντρόφων τους που κρατούνταν στο αρχηγείο της Αστυνομίας της Οδησσού πέτυχαν οι πάνω από 2.000 φιλορώσοι διαδηλωτές που εξαπέλυσαν επίθεση στο κτίριο την Κυριακή. Μετά τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών  Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε να διεξαχθεί μια δεύτερη διεθνής σύνοδος στη Γενεύη με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην κρίση στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Ajence Juine, ο αριθμός των Ουκρανών Εβραίων μεταναστών στο Ισραήλ αυξήθηκε αλματωδώς, κατά 142%, τους πρώτους τέσσερις μήνες 2014.

Ads

Διαβάστε επίσης: 

Οι συλλήφθέντες φιλορώσοι ήταν ανάμεσα στα περίπου 120 άτομα που κρατούνταν για τα πολύνεκρα επεισόδια που συγκλόνισαν την Οδησσό την Παρασκευή, όπου πάνω από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φωτιά στο κτήριο των συνδικάτων.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν κλειστεί στο εσωτερικό του κτηρίου, άρχισαν να απελευθερώνουν έναν-έναν τους συλληφθέντες, τους οποίους το πλήθος χαιρέτισε ως «ήρωες». «Μπράβο!», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Ads

Προηγουμένως, οπλισμένοι με ρόπαλα, έριξαν την πύλη με δύο φορτηγά.

image

Πριν από την επίθεση, το πλήθος των χιλιάδων διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικό κτήριο της αστυνομίας φωνάζοντας «φασίστες!».

Νωρίτερα εκπρόσωπος της αστυνομίας είχε αναφέρει ότι «το πλήθος στέκεται απλά έξω από το αστυνομικό τμήμα και φωνάζει συνθήματα για την απελευθέρωση των κρατουμένων».

Ο ίδιος είπε ότι περίπου 170 άνθρωποι είχαν αρχικά συλληφθεί αφότου οι φιλορώσοι είχαν συγκρουστεί με υποστηρικτές της ενότητας στην Ουκρανία την Παρασκευή, ωστόσο έκτοτε περίπου 50 είχαν αποφυλακισθεί.

Η επίθεση στο αρχηγείο της Αστυνομίας γίνεται ενώ στην πόλη βρίσκεται ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος δήλωσε ότι τα βίαια επεισόδια στην Οδησσό αποτελούν μέρος «ρωσικού σχεδίου με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας».

Γιατσένιουκ: Ρωσικό σχέδιο για την καταστροφή της Ουκρανίας

«Η Ρωσία έστειλε κάποιους εδώ για να προκαλέσουν το χάος, όμως η χώρα πρέπει να ενωθεί και να συμφιλιωθεί για να μη δώσει στους τρομοκράτες που στηρίζει η Μόσχα την ευκαιρία να διχάσουν το λαό μας», δήλωσε ο Γιατσένιουκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ο στόχος της Ρωσίας είναι να επαναλάβει στην Οδησσό ό,τι συνέβη στα ανατολικά», πρόσθεσε. «Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχουν χρηματοδοτήσει και οργανώσει επαγγελματίες που έχουν χειραγωγήσει απλούς πολίτες, όμως η ενότητά μας θα είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς τους τρομοκράτες», κατέληξε.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μετά τα γεγονότα της 2ας Μαΐου όλοι οι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας της πόλης απομακρύνθηκαν και θα αντικατασταθούν, καθώς απέτυχαν στο έργο τους. Εάν είχαν κάνει τη δουλειά τους, υποστήριξε, τα σχέδια «αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων θα είχαν αποτραπεί».

Γενεύη ΙΙ ζητά η Γερμανία

«Στις πολλές συζητήσεις που είχα τις τελευταίες δύο ώρες, κατέβαλα μια προσπάθεια να γίνει μια δεύτερη σύνοδος στη Γενεύη, ώστε να υπάρξει πρόοδος στη βάση της πρώτης», ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε την έκκληση σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σύμφωνα με τον Σταϊνμάγερ, ο στόχος μιας τέτοιας συνόδου θα είναι να «υπάρξει επιτέλους μια σαφής συμφωνία για το πώς μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτή τη σύγκρουση και σταδιακά να κινηθούμε προς μια πολιτική διευθέτηση Ο,τιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο, διότι θα σήμαινε μόνον ότι θα υπάρξουν κι άλλα θύματα».

Την 17η Απριλίου οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ε.Ε. είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία στη Γενεύη η οποία περιέγραφε τα βήματα που οφείλεται να γίνουν ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση, περιλαμβανομένου του αφοπλισμού των πολιτοφυλακών και της έναρξης ενός εθνικού διαλόγου με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση της συμφωνίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν

Παράλληλα, τηλεφωνική επικοινωνία με επίκεντρο την ουκρανική κρίση και το φυσικό αέριο είχαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βάσει ανακοίνωσης που εξέδωσε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία να αναληφθεί «αποτελεσματική δράση από τη διεθνή κοινότητα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Συζήτησαν επίσης σχετικά με τη διάθεση και τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου, βάσει των συμπερασμάτων της πρόσφατης συνόδου στη Βαρσοβία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Η ρωσική κυβέρνηση απείλησε την Παρασκευή διά στόματος των απεσταλμένων της στη Βαρσοβία να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο εάν δεν υπάρξει προπληρωμή του, καθώς η διένεξη ανάμεσα στη Μόσχα, το Κίεβο και την ΕΕ όσον αφορά την ενέργεια κλιμακώνεται.

Αλματώδης αύξηση Ουκρανών Εβραίων μεταστών στο Ισραήλ

Κατά 142% αυξήθηκε ο αριθμός των Ουκρανών Εβραίων μεταναστών στο Ισραήλ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ενώ η αύξηση αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Εβραϊκό Πρακτορείο (Agence Juive), μη κυβερνητική οργάνωση η οποία χειρίζεται μεγάλο μέρος της μετανάστευσης των Εβραίων στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την οργάνωση, συνολικά 762 Ουκρανοί Εβραίοι μετέβησαν στο εβραϊκό κράτος τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 ο αριθμός των Ουκρανών Εβραίων μεταναστών είχε ανέλθει σε 315 (+142%). Η τάση αυτή δεν έπαψε να κλιμακώνεται την εν λόγω περίοδο, καθώς η αύξηση έφθασε το 200% τον Μάρτιο και το 295% τον Απρίλιο του 2014 σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2013, όπως διευκρίνισε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Εβραϊκού Πρακτορείου.

«Ο αριθμός των ατόμων τα οποία άρχισαν επίσημα τη διαδικασία μετανάστευσης στο Ισραήλ αυξήθηκε με πολύ θεαματικό τρόπο, όπως επίσης και εκείνος των ατόμων τα οποία ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευση στο Ισραήλ», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος. «Ο αριθμός των Εβραίων που μεταναστεύουν στο Ισραήλ τους τελευταίους μήνες μεγεθύνεται λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία», συνέχισε ο εκπρόσωπος.