Την υποστήριξή τους στην απόφαση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να σταματήσει τις διαπραγματευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ εφόσον δεν παγώσουν οι εποικισμοί σε κατεχόμενες περιοχές, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, δίνοντας παράλληλα διορία ενός μήνα στις ΗΠΑ να συνεχίσει τις προσπάθειες για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία.

Ads

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου, τα αραβικά κράτη θα συζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στις απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. Ωστόσο, σαφώς θέλουν να συνεχιστούν κάποιας μορφής συνομιλίες και να μην τους επιρριφθεί η ευθύνη για την κατάρρευση της διαδικασίας.

«Η αραβική επιτροπή παρακολούθησης θα συγκαλέσει άλλη μία συνάντηση μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες προκειμένου να μελετήσει τις εναλλακτικές λύσεις και τις ιδέες που υπέβαλε ο πρόεδρος», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Δεν εξήγησε ποιες εναλλακτικές λύσεις προτάθηκαν από τον Αμπάς στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση. Αλλά αρνήθηκε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε σύσταση να επανέλθει στις έμμεσες συνομιλίες και να δώσει στην Ουάσινγκτον προθεσμία ενός μηνός προκειμένου να επιλύσει το αδιέξοδο.

Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζάσιμ μπιν Τζαμπρ αλ-Θάνι, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η επιτροπή υποστηρίζει την απόφαση του προέδρου Αμπάς να σταματήσει τις συνομιλίες».

«Καλεί την αμερικανική πλευρά να ακολουθήσει τις προσπάθειές της προκειμένου να προετοιμάσει το κατάλληλο έδαφος και τις συνθήκες για να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία και να μπει αυτή η ειρηνευτική διαδικασία πάλι στο σωστό δρόμο, περιλαμβανομένου και του σταματήματος των εποικισμών», πρόσθεσε.

Η επιτροπή θα συνέλθει σε ένα μήνα για να μελετήσει εναλλακτικές λύσεις που προτάθηκαν από τον Αμπάς, κατέληξε ο αλ-Θάνι.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να δώσει προθεσμία ενός μήνα στις ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να σώσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου με την οποία υποστηρίζει τις προσπάθειές μας με στόχο την δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέπουν τις απευθείας συνομιλίες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

Στο μεταξύ, ο Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε στους Άραβες ηγέτες ότι μπορεί να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει όλη τη Δυτική Όχθη, σε περίπτωση που οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ παραμείνουν σε αδιέξοδο.

Η ιδέα, που εκφράστηκε στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου στη Λιβύη, θα μπορούσε να ασκήσει νέα πίεση στο Ισραήλ να παρατείνει το πάγωμα της ανέγερσης εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών, δήλωσε πως συζητήθηκαν «εναλλακτικές» στις απευθείας συνομιλίες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και να «ζητηθεί από τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967». «Άλλη εναλλακτική είναι να εξεταστεί η πιθανότητα να ζητήσουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας απόφαση με την οποία θα καλεί τα μέλη του να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967», τόνισε ο Ερεκάτ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρόιτερ από την πόλη Σίρτη της Λιβύης.

«Δεν μπορώ να αναφέρω όλες τις εναλλακτικές λύσεις που διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο Αμπάς στον Αραβικό Σύνδεσμο, αλλά ο πρόεδρος θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση στοχεύοντας στο να σταματήσει τελείως η οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών ώστε να επαναληφθούν οι συνομιλίες», κατέληξε ο Ερεκάτ.