Την απειλή του πολέμου άφησε να πλανάται πάνω από την κορεατική χερσόνησο η Βόρεια Κορέα, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμη να θεωρήσει όλες τις συμφωνίες με τη Νότια Κορέα άκυρες, μία μέρα αφότου η Σεούλ ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται πίσω από τον τορπιλισμό της κορβέτας «Cheonan», στα τέλη Μαρτίου, στα αμφιλεγόμενα σύνορα τους. πληρώματος. Στο μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας προκειμένου να αποφασίσει τις ενέργειες της έναντι της Πιονγιάνγκ. Ο υδράργυρος στο θερμόμετρο των σχέσεων των δύο χωρών φαίνεται να ανεβαίνει επικίνδυνα…

Ads

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ-μπακ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ συνετή στις απαντήσεις που θα επιλέξει να δώσει στη Βόρεια Κορέα, μετά τη δημοσιοποίηση των αποδείξεων, που εμπλέκουν τη Βόρεια Κορέα στη βύθιση της νοτικορεατικής κορβέτας, που παρέσυρε στο θάνατο 46 άνδρες. «Δεδομένου ότι η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και έχει μεγάλη σημασία, δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό λάθος και θα είμαστε πολύ συνετοί σε όλα τα μέτρα που θα λάβουμε», τόνισε ο πρόεδρος Λι, πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας.

Ο πρόεδρος Λι Μιουνγκ-μπακ, που στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχει δει τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα να επιδεινώνονται δραματικά, αναμένεται να φέρει στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ, αποδυναμιτίζοντας το πολεμικό κλίμα που προσπαθεί να σπείρει η Βόρια Κορέα. «Από αυτή τη στιγμή θα θεωρήσουμε την κατάσταση ως μία πολεμική φάση και θα απαντούμε σε όλα τα προβλήματα στις σχέσεις Βορρά-Νότου», ανέφερε χαρακτηριστική του κλίματος που διαμορφώνει η Πιονγιάνγκ, ανακοίνωση της βορειοκορεατικής Επιτροπής για την Ειρηνική Ένωση της Μητέρας Πατρίδας. «Εάν η ομάδα-μαριονέτα του νότου εκδηλώσει απάντηση και αντίποινα, θα απαντήσουμε σθεναρά με ανηλεή τιμωρία, διακόπτοντας απολύτως τις σχέσεις Βορρά-Νότου, ακυρώνοντας τη συμφωνία μη επίθεσης Βορρά-Νότου και ακυρώνοντας όλα τα προγράμματα συνεργασίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Σεούλ από την πλευρά της απορρίπτει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίλυσης του ζητήματος που έχει προκύψει, μη θέλοντας σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας της, που μετά από μια μακρά φάση ύφεσης, ανακάμπτει. Αντί της στρατιωτικής απάντησης, η Νότια Κορέα δείχνει διάθεση να ασκήσει πιέσεις στη διεθνή κοινότητα για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας, οι οποίες θα εστιάζουν και στο πυρηνικό πρόγραμμα της γείτονος χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι Νότια Κορέα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εξετάζουν από κοινού την αύξηση του βαθμού ετοιμότητας έναντι της Βόρειας Κορέας.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι χθες δημοσιεύτηκε έκθεση, την οποία συνέταξαν ειδικοί από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Σουηδία και τη Βρετανία, η οποία επιρρίπτει την ευθύνη της έκρηξης που προκάλεσε τη βύθιση του νοτιοκορεάτικου πολεμικού πλοίου «Cheonan», στις 26 Μαρτίου, εντός των χωρικών υδάτων της Νότιας Κορέας σε τορπίλη από υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με την έκθεση, στον πυθμένα της θάλασσας στο σημείο του ναυαγίου εντοπίστηκε ένα κομμάτι από τορπίλη της οποίας ο σειριακός αριθμός πιστεύουν ότι είναι από τη Βόρεια Κορέα, ενώ εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η τορπίλη είναι παρόμοια με μια κατασκευασμένη στη Βόρεια Κορέα που είχε ανασύρει η Σεούλ πριν επτά χρόνια.Η Πιονγιάνγκ απέρριψε τα πορίσματα σαν «κατασκευασμένα».

Το θέμα δεν αποκλείεται να φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:
Απειλές πολέμου στην κορεατική χερσόνησο