Πολύνεκρη επίθεση με πυροβολισμούς κοντά σε συναγωγή στη συνοικία Νέβε Γιάκοβ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Ads

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με τη Magen David Adom, μια ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης που περιέθαλψε τα θύματα. Σύμφωνα με τη Haaertz, οι νεκροί ανέρχονται σε επτά. 
Η ισραηλινή υπηρεσία Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (αντίστοιχη του Ερυθρού Σταυρού) έκανε λόγο για τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι οι πυροβολισμοί ήταν αντίποινα για την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν την Πέμπτη, όπου σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 20 σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Η αστυνομία λέει ότι ο δράστης πυροβόλησε εναντίον μιας ομάδας Ισραηλινών στη γειτονιά. Στο σημείο βρέθηκε το πυροβόλο όπλο που χρησιμοποίησε.

Ads

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας, ο δράστης περίμενε έξω από τη συναγωγή και άνοιξε πυρ όταν οι πιστοί βγήκαν από το κτίριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένοπλος ήταν κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ισραήλ, Κόμπι Σαμπτάι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «πρόκειται για μια σοβαρή και περίπλοκη επίθεση με μεγάλο αριθμό θυμάτων». Πρόσθεσε ότι η αστυνομία ερευνά την περιοχή για να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότερα άτομα που εμπλέκονται στην επίθεση που «κυκλοφορούν ελεύθερα».

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την «αποκρουστική» επίθεση, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «προφανώς τρομοκρατική ενέργεια». Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι είναι σε επαφή με τις αντίστοιχες ισραηλινές υπηρεσίες και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια τροποποίηση στην περιοδεία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν τις επόμενες ημέρες.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Haaretz