Την οικονομική στήριξη των χωρών που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές αλλά και την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο 2» και την επανεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από τις χώρες εκτός ΕΕ, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με κεντρικό θέμα την προσφυγική κρίση και τη φύλαξη των συνόρων.

Ads

Επιπλέον ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του έθεσε και το ζήτημα των Αφγανών προσφύγων, οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, παρόλο που κάποιοι από αυτούς έρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη και τη σημαντική οικονομική επιβάρυνση των ελληνικών νησιών αλλά και του στρατού.

Σημειώνεται πως η Αθήνα προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας αποκλείσει κατηγορηματικά τα σενάρια για κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο, τα οποία υποστηρίζουν Βρυξέλλες και Βερολίνο. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου και της ακεραιότητας της ενταξιακής διαδικασίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί κοινών περιπολιών Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. «Οι κοινές περιπολίες είναι απαράδεκτες αλλά δεν ακυρώνουν την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού», τόνισε. Το ίδιο μήνυμα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών», τόνισε. 

Ads