Την άμεση αναθεώρηση των διαδικασιών προστασίας των απόρρητων πληροφοριών μετά τη διαρροή εκατοντάδων εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το WikiLeaks, διέταξε η κυβέρνηση Ομπάμα. Σύμφωνα με υπόμνημα, το οποίο επικαλείται το Associated Press, το Γραφείο Διοίκησης και Προϋπολογισμού ζητά από τις υπηρεσίες να καθορίσουν ομάδες που θα διασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοι δεν θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες από αυτή που χρειάζονται προκειμένου να επιτελέσουν την εργασία τους.

Ads

«Η αποτυχία των υπηρεσιών να προφυλάξουν τις απόρρητες πληροφορίες είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή» τόνισε ο διευθυντής του Γραφείου, Τζέικομπ Λιού υποστηρίζοντας ότι η διαρροή των εγγράφων προκάλεσε «σημαντική ζημιά» στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιέσεις αραβικών χωρών για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, οι ανησυχίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν και η αμερικανική κατασκοπεία σε βάρος του ΟΗΕ είναι μερικές από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις. Επιπλέον οι ΗΠΑ απαιτούν από τους διπλωμάτες τους να παίζουν ρόλο κατασκόπων, αποκτώντας για παράδειγμα τους αριθμούς πιστωτικών καρτών ξένων αξιωματούχων.

Επιπλέον η «New York Times» και η βρετανική «The Guardian» αποκαλύπτουν ότι, ανάμεσα στα 250.000 αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, υπάρχουν πολλά με παραλήπτες αμερικανικές πρεσβείες από τις οποίες η Ουάσινγκτον ζητάει να αναλάβουν αποστολές που σε γενικές γραμμές συνδέονται με τη δραστηριότητα της CIA. Επιπροσθέτως απόρρητη οδηγία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2009 η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον ζητά τεχνικές λεπτομέρειες για το σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Ads

Ποινική έρευνα για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων

Εν το μεταξύ, ποινική έρευνα σχετικά με τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων αμερικανικών εγγράφων από τον ιστότοπο WikiLeaks διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ.

«Δεν είμαστε σε θέση ακόμη να ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η διαρροή απόρρητων εγγράφων, κυρίως τηλεγραφημάτων από τις αμερικανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο, θέτει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς διπλωμάτες ή άλλα άτομα που βοηθούν τις ΗΠΑ.

«Στο βαθμό που θα μπορούμε να βρούμε οποιονδήποτε που θα εμπλέκεται σε παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας και που θα έχει θέσει σε κίνδυνο τους πόρους και τους ανθρώπους που περιέγραψα, αυτοί θα θεωρηθούν υπεύθυνοι, θα καταστούν υπόλογοι», σημείωσε ο Χόλντερ, συμπληρώνοντας πως αν υπάρχουν κενά στην αμερικανική νομοθεσία για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών, η κυβέρνηση Ομπάμα θα εργαστεί με το Κογκρέσο για να τα καλύψει. Έσπευσε τέλος να καταστήσει σαφές ότι το γεγονός ότι ο Ασάνζ είναι ένας ξένος που ζει εκτός των ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι έχει ασυλία στην άσκηση δίωξης.