Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναθεώρησε την έκθεση για την δεκαετή αιματηρή διαμάχη των στρατευμάτων της Ρουάντας και της Ουγκάντας εις βάρος των προσφύγων Χούτου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις από αμφότερες τις κυβερνήσεις στο προσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε και όπου περιγραφόταν η σφαγή δεκάδων χιλιάδων Χούτου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Ads

Στο σχέδιο του πορίσματος, που αφορά στις αιματηρές συγκρούσεις της δεκαετίας 1993-2003, ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες μέλη της φυλής Χούτου -μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι- δολοφονήθηκαν από μέλη του στρατού της Ρουάντα και τους αντάρτες της οργάνωσης AFDL (Alliance of Democratic Forces for the Liberation of Congo).

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η αναφορά εξακολουθεί να αναφέρει ότι τα στρατεύματα της Ρουάντα και άλλων χωρών μπορεί να ενεπλάκησαν σε γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay, δήλωσε από τη Γενεύη ότι «η ουσία της έκθεσης παραμένει η ίδια».

Η τελική μορφή της αναφοράς δείχνει ότι το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή ξανάγραψε «ευαίσθητα» κομμάτια του εγγράφου, έκτασης 545 σελίδων, προκειμένου να είναι λιγότερο «εμπρηστική» η διατύπωση. Παρά τις αλλαγές ωστόσο, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρουάντα σημείωσε ότι η αναφορα είναι «επικίνδυνη από την αρχή μέχρι το τέλος».

Ads

«Το κείμενο αυτό είναι κακό και επικίνδυνο από την αρχή ως το τέλος», δήλωσε και η υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντας Λουίζ Μουσικιουάμπο. Η υπουργός πρόσθεσε ότι μετέφερε στα Ηνωμένα Εθνη «τα σχόλια της κυβέρνησης της Ρουάντας για το σχέδιο της έκθεσης το οποίο κατά την άποψή της αποτελεί “ηθική και πνευματική αποτυχία και προσβολή για την Ιστορία».

Η υπουργός καταγγέλλει «τη χειραγώγηση των διαδικασιών του ΟΗΕ από οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα, τόσο εντός, όσο και εκτός του διεθνούς οργανισμού με σκοπό να ξαναγραφτεί η ιστορία, να καταμεριστούν εκ νέου οι ευθύνες για τη γενοκτονία στη Ρουάντα και να αναβιώσουν οι συγκρούσεις στη Ρουάντα και σε όλη την περιοχή».