Η μονομερής αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία μπορεί να επιφέρει πλήγμα στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και «να θέσει σε κίνδυνο τις επιτυχίες που έχουν καταγραφεί» εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης, εκτίμησε σήμερα η γερμανική διπλωματία.

Ads

«Δεν είμαστε οι μόνοι που εκπλαγήκαμε από την αιφνίδια αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς. Το Ισλαμικό Κράτος υποχώρησε όμως η απειλή παραμένει», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου συμμετέχει στις προσπάθειες ενός διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές στη Συρία.

«Υπάρχει ο κίνδυνος οι συνέπειες της απόφασης αυτής να πλήξουν τη μάχη μας εναντίον του ΙΚ», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η ισλαμική οργάνωση «εξακολουθεί να είναι ενεργή στην ανατολική Συρία».

«Η μάχη κατά του ΙΚ αποφασίζεται μακροπρόθεσμα στρατιωτικά αλλά και πολιτικά», σύμφωνα με τον Μάας ο οποίος προέβαλε την ανάγκη για «ασφάλεια και πολιτική τάξη» προκειμένου να σταθεροποιηθεί η Συρία.

Ads

Αντίθετη άποψη με τον Τραμπ έχει πάντως  και ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τομπάιας Έλγουντ, ο οποίος εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί. Υποστηρίζει μάλιστα ότι «έχει μετασχηματιστεί σε άλλες μορφές εξτρεμισμού» και ότι «η απειλή είναι πολύ υπαρκτή».

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την αμερικανική απόφαση και ότι θα φροντίσει για τη δική του ασφάλεια. Ο Νετανιάχου αποκάλυψε άλλωστε, ότι είχε μιλήσει τις προηγούμενες ημέρες με τον Τραμπ και τον Πομπέο για την πρόθεσή τους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Συρία.

«Κατέστησαν σαφές ότι έχουν άλλους τρόπους να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή. Θα μελετήσουμε το χρονοδιάγραμμα, το πώς θα γίνει και, φυσικά, τις συνέπειες για εμάς» είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, θα φροντίσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό

Η απόφαση του Τραμπ συναντά όμως ήδη έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.  Για «τεράστιο λάθος» που θα έχει «σοβαρές συνέπειες» μίλησε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.

Το ίδιο έκανε και ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος συντάσσεται συχνά με τις ιδέες του προέδρου, σημειώνοντας ότι «μια αμερικανική αποχώρηση  θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για το Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν, τον Άσαντ και τη Ρωσία». Ο ίδιος εκφράζει φόβους για «καταστροφικές συνέπειες» και επισημαίνει ότι θα καταστεί πλέον δυσκολότερο για τις ΗΠΑ «να στρατολογούν μελλοντικούς εταίρους, πρόθυμους να συγκρουστούν με το ριζοσπαστικό Ισλάμ», αλλά και με την ιρανική επέκταση.

Αντιθέτως, ικανοποιημένος με την απόφαση του Τράμπ δηλώνει ο  γερουσιαστής Ραντ Πολ, σημειώνοντας ότι «πάει πολύς καιρός από τότε που συνέβη κάτι τέτοιο», δηλαδή από όταν ανακοινώθηκε μια νίκη και η επιστροφή των στρατιωτών.

«Χαιρετίζει» η Ρωσία

Διαφορετικό είναι ωστόσο το κλίμα στην Μόσχα, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να εκτιμά ότι η απόφαση των ΗΠΑ για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους δημιουργεί καλές προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία.

Η Ζαχάροβα ανέφερε επίσης ότι με την απόφαση αυτή ανοίγονται προοπτικές για την βελτίωση της κατάστασης στην πόλη Ετ-Τανφ, λέγοντας ότι μπορεί να «ακολουθήσει τον δρόμο του Χαλεπιού» και να επιστρέψει στην ειρηνική ζωή, κάτι που, όπως είπε, ήταν αδύνατο «όσο βρίσκονταν εκεί οι Αμερικανοί».

Η ίδια εκτίμησε τέλος ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως το να αντιδρούν στην «τρόικα της Αστανάς» (Ρωσία-Τουρκία-Ιράν) είναι σαν να ενεργούν εις βάρος τους. Σημειώνεται ότι την Τρίτη οι υπουργοί εξωτερικών των τριών χωρών συναντήθηκαν στην Γενεύη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, στον οποίο παρουσίασαν  τον κατάλογο των προσώπων που μπορούν να συμμετέχουν στην Συνταγματική Επιτροπή/

Απειλούν οι Τούρκοι, προειδοποιούν για ανασύνταξη του ISIS οι Κούρδοι 

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία φαίνεται έτοιμη να αναλάβει στρατιωτική δράση ενατίον των Τούρκων μετά και την ανακοίνωση Τραμπ, όπω άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Οι Κούρδοι μαχητές ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία θα θαφτούν στα χαρακώματά τους όταν έρθει η ώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία που ανακοινώθηκε χθες από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα δώσει την ευκαιρία στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να ανασυνταχθεί», προειδοποιεί, από τη μεριά του, με ανακοίνωσή του ο αραβο-κουρδικός συνασπισμός Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης και σύμμαχοι του διεθνούς συνασπισμού που μέχρι σήμερα τελούσε υπό την διοίκηση των ΗΠΑ. «Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία» κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Θα δώσει στη τρομοκρατία … μία ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει νέα εκστρατεία στη περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.