Αναστέλλουν τη διαδικασία αποχώρησής τους από το τουρκικό έδαφος, επικαλούμενοι τις αποτυχίες της τουρκικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της με βάση την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, οι Κούρδοι αντάρτες. Ωστόσο θα εξακολουθήσουν να τηρούν την εκεχειρία, αναφέρει σήμερα η ιστοσελίδα Firat News που πρόσκειται στους αντάρτες. Τα ένοπλα μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) είχαν ξεκινήσει να αποσύρονται νωρίτερα φέτος.

Ads

 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα η προεδρία του εκτελεστικού συμβουλίου της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (ΕΚΚ) έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα γραπτή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η αποχώρηση των Κούρδων ανταρτών από το βόρειο ως το νότιο Κουρδιστάν σταμάτησε λόγω της αποτυχίας της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό και την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.
 
Η ΕΚΚ σημειώνει ότι η εκεχειρία που ανακοίνωσε στις 23 Μαρτίου θα παραμείνει σε ισχύ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι δίνουν στην τουρκική κυβέρνηση την ευκαιρία να αναλάβει δράση με βάση το σχέδιο του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν. Επιπλέον τονίζει ότι ο λόγος του τερματισμού της αποχώρησης είναι η ανεύθυνη προσέγγιση της τουρκικής κυβέρνησης, που μεταχειρίστηκε τη διαπραγματευτική διαδικασία ως ευκαιρία για να κερδίσει τις εκλογές.
 
Η Ένωση κατηγορεί την κυβέρνηση για τον πολλαπλασιασμό των νέων στρατιωτικών φυλακίων και φραγμάτων στην κουρδική περιφέρεια, μετά την άρση των συγκρούσεων, σημειώνοντας ότι αυτό δείχνει πως η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στον πόλεμο και όχι σε μια ειρηνική λύση. Επιπλέον καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε την απελευθέρωση των κρατουμένων και την ακύρωση του αντιτρομοκρατικού νόμου. Επικρίνει επίσης την κυβέρνηση επειδή δεν ζήτησε τη γνώμη των Κούρδων αναφορικά με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, ενώ υπογραμμίζει και το θέμα της γλώσσας τονίζοντας ότι αποτελεί πάγιο αίτημα του κουρδικού λαό να απολαμβάνει εκπαίδευση στη γλώσσα του.
 
«Το κίνημά μας πιστεύει στο πρόγραμμα εκδημοκρατισμού που παρουσίασε ο ηγέτης μας Άπο (Οτσαλάν) την Ημέρα του Νεβρόζ (κουρδική πρωτοχρονιά). Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλιστεί η αδελφοσύνη των λαών που ζουν στην Τουρκία, να επιλυθεί το κουρδικό ζήτημα και να δημιουργηθεί μια δημοκρατική Ένωση στη Μέση Ανατολή. Η αναστολή της αποχώρησης έχει στόχο να πιέσει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το σχέδιο με σοβαρότητα και να πράξει τα αναγκαία» αναφέρει η ΕΚΚ.