Την διακοπή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αποφάσισε η Λευκωσία ύστερα από τις προσπάθειες της Τουρκίας να υπονομεύσει τις έρευνες στην ΑΟΖ, όπως είχε καταγγείλλει η Κύπρος το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, η Κύπρος είχε προειδοποιήσει ότι αυτές οι «παρενοχλήσεις απειλούν τις ειρηνευτικές συνομιλίες». Σήμερα, οι επικεφαλής των κυπριακών πολιτικών κομμάτων ενέκριναν την πρόταση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ads

«Το Συμβούλιο Αρχηγών ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανακοινώθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η εταιρεία η οποία εργάζεται στην ΑΟΖ αυτή τη στιγμή, συνεχίζει ανεπηρέαστα τις εργασίες της, όπως έγινε γνωστό.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει κάποιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας – κίνηση που η Κύπρος θεωρεί παράνομη. 

Της απόφασης του Νίκου Αναστασιάδη προηγήθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους και άλλους ηγέτες οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα. 

Ads

Το Σάββατο, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε στείλει μήνυμα στην τουρκική πλευρά με το οποίο έλεγε ότι η Τουρκία «γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της  υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας. Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο».

Σήμερα, δε, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της και αυτοί να «μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».