Φειδώ στις δηλώσεις συνέστησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν ‘Αϊντα.

Ads

«Όσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του ειδικού σύμβουλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν ‘Αϊντα, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και υπέδειξε ότι ο ‘Αϊντα «θα έπρεπε να είχε μάθει από τους προκατόχους του, που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε δηλώσεις στο περιθώριο φιλανθρωπικής εκδήλωσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε θλίψη, γιατί ο κ. ‘Αϊντα χωρίς να ακούσει ή να μεταφέρει πρώτα και πάνω από όλα θέσεις, τείνει να υιοθετήσει θέσεις που εκφράζονται από τη μια πλευρά.

Ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε τον κ. ‘Αϊντα «να συνειδητοποιήσει ότι με δηλώσεις ή με εκφοβισμούς επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα». Επίσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι ο κ. ‘Αιντα «προσπαθεί να μη βλέπει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργείται μέσα από τις διάφορες navtex και την παρουσία του Barbaros ( στην κυπριακή ΑΟΖ)». Δεν εκτιμά το γεγονός ότι εγώ εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν έχω αποχωρήσει όχι για την αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, αλλά για πραγματική απειλή εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ads

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο κ. ‘Αϊντα βιάζεται, όπως έπραξε και στο παρελθόν. «Και τον είχα προειδοποιήσει ότι το μόνο που θα φέρουμε είναι την απογοήτευση στον Κυπριακό Ελληνισμό που κάθε φορά ανεβάζουμε τις προσδοκίες και στο τέλος βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στην αδιαλλαξία θέσεων που δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε στο επιθυμητό», πρόσθεσε. Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης απέδωσε την βιασύνη του κ. ‘Αϊντα και με τις γενικές εκλογές, που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, στη χώρα του, τη Νορβηγία.

Αυτό που με ενδιαφέρει, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι να γνωρίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ότι «γίνονται συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αυτό είναι αδιανόητο, είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου».