Εντολή διερεύνησης και των καταγγελιών που αφορούν τον ίδιο θα δώσει, κατά δήλωσή του, ο Νίκος Αναστασιάδης στους τρεις πρώην δικαστές που πιάνουν δουλειά αύριο για να ερευνήσουν όλα τα θέματα σχετικά με τον τραπεζικό τομέα και την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Επιπλέον, σημείωσε ότι στο eurogroup έδινε μάχη και όχι πληροφορίες.

Ads

 
«Ουδέποτε γνώριζα και ουδέποτε ήταν δυνατό να δίδω μάχες μέχρι την πρωία του Σαββάτου και την ίδια ώρα να έδιδα προνομιακές πληροφορίες», δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει το θέμα των εκροών εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό.
 
Σε δηλώσεις εξερχόμενος από τον καθεδρικό ναό του Αγ. Ιωάννη, στη Λευκωσία, όπου παρέστη στη δοξολογία για την επέτειο του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι κατά την τελετή ανάθεσης των καθηκόντων στους τρεις καταξιωμένους πρώην δικαστές του Ανωτάτου, την Τρίτη, «θα δοθεί η εντολή διερεύνησης σε ό,τι πιθανό να με αφορά ή αφορά έστω εξ αγχιστείας συγγενικά μου πρόσωπα».
 
Η παραπάνω δέσμευση ήλθε μετά από την έκταση που πήρε δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή»,  σύμφωνα με το οποίο εξ αγχιστείας συγγενείς του φέρονται να μετέφεραν 21 εκατ. ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα στο εξωτερικό, στις 12 και 13 Μαρτίου.
 
Μιλώντας στο Mega, το πρωί της Δευτέρας, ο Γενικός Εισαγγελέας Κύπρου Πέτρος Κληρίδης δήλωσε για το ζήτημα της εκροής χρημάτων θα γίνει διερεύνηση: «Θα ζητήσω όλα τα στοιχεία που αφορούν το επίμαχο διάστημα της κρίσης. Πρέπει να συγκεντρωθούν τα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου, θα μας διαβιβαστούν για να τα εξετάσουμε. Θα διαφανεί εάν κάποιος μπορεί να είχε εσωτερική πληροφόρηση. Φαίνεται να έχουν βγει κάποια χρήματα, αλλά δεν ξέρουμε από ποιους και εάν υπάρχουν αιτιολογίες».
 
Παράλληλα, ερωτηθείς για το θέμα της λίστας με τις διαγραφές δανείων πολιτικών προσώπων από τις τράπεζες, ο κ. Κληρίδης τόνισε: «Μου δόθηκε εμπιστευτικά ο κατάλογος και μετά διέρρευσε σε όλον τον Τύπο. Δεν ξέρω γιατί μου δόθηκαν αν ήταν να διαρρεύσουν. Θα ερευνηθεί εάν είναι συνήθης πρακτική, όπως λένε οι τραπεζίτες, καθώς λένε πως χαρίστηκαν κάποια χρήματα και σε “ανώνυμους” πολίτες, ή υπάρχει κάτι επιλήψιμο».
 
«Κατά πόσο είχαν φύγει χρήματα πριν το κούρεμα ή κατά πόσο διαγραφόταν δάνεια, είναι σοβαρό στοιχεία αλλά δεν είναι η ουσία. Η ουσία είναι ότι έχει καταποντιστεί όλο το κράτος. Η συμπεριφορά από την ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν άδικη, αλλά κι εμείς έχουμε κάνει σφάλματα» κατέληξε ο κ. Κληρίδης.