Τις παραιτήσεις τους υποβάλλουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι υπουργοί, στο πλαίσιο ενός γενικού ανασχηματισμού τον οποίο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμουντ Αμπάς είχε προαναγγείλει από τα τέλη του 2010. Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαλάμ Φαγιάντ θα υποβάλει σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ads

Η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στη Ραμάλα (Δυτική ‘Οχθη), στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα ζητήσει από τον Φαγιάντ να παραμείνει επικεφαλής και θα του δώσει εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Σημειώνεται πως η θητεία του Αμπάς εξέπνευσε τον Ιανουάριο του 2009 αλλά παρατάθηκε μέχρι τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών προκειμένου να αποτραπεί κενό εξουσίας.

Το Σάββατο η παλαιστινιακή διοίκηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αναγνωριστεί η νομιμότητά της, μετά τις διαρροές από το WikiLeaks για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και την κατάρρευση των καθεστώτων στην Αίγυπτο και την Τυνησία, με τα οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς.

Τον ανασχηματισμό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τον ζητούσε επίμονα εδώ και καιρό ο Σαλάμ Φαγιάντ μαζί με άλλα μέλη της Φατάχ και σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης. Ο Φαγιάντ οικονομολόγος και πρωθυπουργός από το 2007 θα αρχίσει γρήγορα συνομιλίες με τα παλαιστινιακά κόμματα και τις κοινωνικές ομάδες. Σημειώνεται ότι ο 58χρονος Φαγιάντ είναι μια προσωπικότητα που σέβεται η Δύση γιατί εξυγίανε τα παλαιστινιακά δημοσιονομικά και βελτίωσε την κατάσταση της ασφάλειας στη Δυτική Όχθη.

Ads

Η Χαμάς, ωστόσο, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, αντιδρά και απορρίπτει τη σχέδια της κυβέρνησης Αμπάς, καθώς αμφισβητούν δημόσια τη νομιμότητα του ίδιου και της κυβέρνησής του. «Η Χαμάς δεν θα συμμετάσχει, ούτε και θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φαουζί Μπαρχούμ και πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις ως στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τη διαρροή των εγγράφων στην οποία προέβη το Al Jazeera, και σύμφωνα με αυτά η Παλαιστινιακή Αρχή ήταν έτοιμη για μεγάλες παραχωρήσεις προς όφελος του Ισραήλ το 2008.

Ήδη ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Παλαιστινιακής Αρχής Σαέμπ Ερεκάτ υπέβαλλε την παραίτησή του το Σάββατο, καθώς το όνομά του εμπλέκοντας στα έγγραφα που διέρρευσε το Al Jazeera, ωστόσο η παραίτησή του δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή.