Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ως υπουργού Εξωτερικών, σε μια θεαματική όσο και απρόσμενη επιστροφή στην πολιτική εκείνου που είχε προκαλέσει το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Ads

Ο 57χρονος Ντέιβιντ Κάμερον αναλαμβάνει επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μετά τον Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος επελέγη από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για να διαδεχθεί στο υπουργείο Εσωτερικών τη Σουέλα Μπρέιβερμαν, που αποπέμφθηκε αφού διατύπωσε έντονες επικρίσεις για την αστυνομία.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον διορισμό του, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως ευελπιστεί πως η εμπειρία του ως πρωθυπουργού θα τον βοηθήσει να ασχοληθεί με τις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις.

Ο Κάμερον ήταν πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016, όταν παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, κατά το οποίο η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Η απρόσμενη επιστροφή του στην πρώτη γραμμή της βρετανικής πολιτικής πραγματοποιείται αφού πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια γράφοντας τα απομνημονεύματά του και ασχολούμενος με τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της Greensill Capital, μιας εταιρίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών η οποία κατέρρευσε αργότερα.

Η κατάρρευση της Greensill πυροδότησε ερωτήματα σχετικά με το σε ποιο βαθμό πρώην ηγέτες μπορούν να χρησιμοποιούν το στάτους τους προκειμένου να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική, αφού ο Κάμερον είχε επικοινωνήσει κατ΄ επανάληψη με υψηλόβαθμους υπουργούς το 2020 κάνοντας λόμπινγκ για την εταιρία.

Το γραφείο του Σούνακ δήλωσε σήμερα πως ο βασιλιάς Κάρολος ενέκρινε την απόφαση να δοθεί έδρα στον Κάμερον στη βρετανική άνω Βουλή, τη Βουλή των Λόρδων, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός παρότι δεν είναι πλέον εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου.

Το άρθρο της Μπρέιβερμαν και οι αντιδράσεις

Η πρώην πλέον υπουργός δημοσίευσε ένα άρθρο στους Times την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο κατηγορούσε την αστυνομία ότι μεταχειρίζεται τους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές ευνοϊκότερα από τους εθνικιστές και τους ακροδεξιούς. Το άρθρο δεν είχε λάβει την έγκριση από την ομάδα του Σουνάκ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, ενώ ο πρωθυπουργός δεχόταν πιέσεις για να την διώξει.

Η Μπρέιβερμαν είναι εξαιρετικά δημοφιλής και ανήκει στην δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών, ενώ θα μπορούσε να διεκδικήσει και την ηγεσία σε περίπτωση που το κόμμα, το οποίο βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, υποστεί ήττα στις επόμενες εκλογές.

Η απόλυσή της έρχεται μετά από βίαιες σκηνές στο Λονδίνο το Σάββατο. Ακροδεξιοί που «ορκίστηκαν» να προστατεύσουν τα πολεμικά μνημεία από τη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ ορισμένοι από αυτούς που αποσπάστηκαν από την κύρια διαδήλωση συμπεριφέρθηκαν «με εκφοβιστικό τρόπο», σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Μετά τη διαδήλωση, η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «μια εβδομάδα έντονης συζήτησης σχετικά με τη διαμαρτυρία και την αστυνόμευση» είχε συμβάλει στην «αύξηση των εντάσεων στην κοινότητα», κάτι που θεωρήθηκε ως συγκαλυμμένη αναφορά στο άρθρο της Μπρέιβερμαν.

Η βρετανική αστυνομία είναι επιχειρησιακά ανεξάρτητη από την κυβέρνηση, και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είχε κατηγορήσει την πρώην υπουργό – στην αρμοδιότητα της οποίας περιλαμβάνεται «η επιβολή του νόμου και της τάξης» – ότι “εξευτέλισε” το αξίωμά της εμφανιζόμενη να αμφισβητεί την κρίση κορυφαίων αξιωματικών.