Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την πτώση στον Ατλαντικό Ωκεανό του Airbus A330-200 που πραγματοποιούσε την Πτήση 447 της Air France από το Ρίο Ντε Τζανέιρο στο Παρίσι, παρασέρνοντας στον θάνατο τους 228 επιβαίνοντες. Η αεροπορική αυτή τραγωδία είναι η πλέον θανατηφόρα στην Ιστορία της Air France ενώ χαρακτηρίστηκε και ως η χειρότερη στην αεροπορική ιστορία της Γαλλίας. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι ορισμένοι από τους συγγενείς των θυμάτων ζητούν να διεξαχθούν νέες έρευνες για τον εντοπισμό των «μαύρων» κουτιών του Airbus προκειμένου να λάβουν απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας.

Ads

Το Airbus που είχε καταχωρηθεί με τον κωδικό F-GZCP απογειώθηκε την 31η Μαΐου, στις 19.03, από το Ρίο Ντε Τζανέιρο και επικοινωνούσε κανονικά με τους Βραζιλιάνους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας μέχρι τις 01.33. Από την ώρα αυτή και μετά, ενώ το αεροσκάφος κατευθυνόταν προς τον ελεγχόμενο από τη Σενεγάλη εναέριο χώρο στα ανοιχτά της δυτικής Αφρικής, δεν σημειώθηκε ξανά κάποια επικοινωνία, εκτός από κάποια αυτόματα μηνύματα που υποδείκνυαν στους ελεγκτές αρκετά προβλήματα και προειδοποιήσεις. Μετά από τα αυτόματα μηνύματα το Airbus εξαφανίστηκε.

Μετά από μέρες αναζήτησης, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν δυο πτώματα, επιτυγχάνοντας να εντοπίσουν την ευρύτερη περιοχή όπου έπεσε το αεροσκάφος, στα βοριοανατολικά των βραζιλιάνικων νήσων Fernando de Noronha. Η αναζήτηση σορών και συντριμμιών έπαψε στις 27 Ιουνίου, με 51 πτώματα, από τους 228 επιβαίνοντες να έχουν εντοπιστεί. Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους δεν εντοπίστηκαν και η Τρίτη κατά σειρά έρευνα (κόστους 13 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις αρχές) έληξε την περασμένη εβδομάδα.

Οι συγγενείς των θυμάτων όμως, εξακολουθούν να απαιτούν επιπλέον έρευνες προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου των οικογενειών από τη Γαλλία, Jean-Baptiste Audousset, δήλωσε χθες ότι οι οικογένειες έχουν ανάγκη να μάθουν τι ακριβώς συνέβη, τι προκάλεσε το χαμό των ανθρώπων τους. Οι αρχές έχουν δηλώσει πάντως ότι λίγες είναι οι πιθανότητες εντοπισμού των «μαύρων» κουτιών σε βάθος 4.000 μέτρων, στον πυθμένα του Ατλαντικού. Τα θύματα ήταν κυρίως Γάλλοι, Βραζιλιάνοι και Γερμανοί πολίτες, μεταξύ των οποίων ήταν ένα βρέφος, επτά παιδιά, 82 γυναίκες και 126 άντρες. Το πλήρωμα αποτελούνταν από τρεις πιλότους, και 12 μέλη εναέριου προσωπικού.

Ads

Στη μνήμη των θυμάτων θα πραγματοποιηθούν μνημόσυνα στο Παρίσι, ενώ λειτουργία θα λάβει χώρα και στη Notre Dame, παρουσία επισήμων και συγγενών. Ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Dominique Bussereau, έστειλε επιστολή στις οικογένειες στις 28 Μαΐου, υποσχόμενος ότι θα κάνει «ό,τι είναι στις δυνάμεις του» για να δοθούν απαντήσεις, χωρίς ωστόσο να εγγυηθεί ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα έρευνα.