Σύγκλιση απόψεων φαίνεται πως χαρακτήρισε τη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Μετά τη συνάντησή τους στη Ρώμη, την Τρίτη, οι δυο άντρες συμφώνησαν να ζητήσουν από τους Ευρωπαίους εταίρους αλλαγές στους κανονισμούς μετακίνησης προσώπων εντός της ζώνης του Σέγκεν, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και προβλέψεις για «εξαιρετικές περιπτώσεις». Ζητούν επίσης ενίσχυση της Frontex υπογράφοντας κοινή επιστολή προς την ευρωπαϊκή ηγεσία, στην οποία εκθέτουν το αίτημά τους.

Ads

Κατά την συνέντευξη τύπου, στο μέγαρο Βίλα Μαντάμα της ιταλικής πρωτεύουσας, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «όντως η Γαλλία δέχθηκε το περασμένο έτος πάνω από 50.000 μετανάστες, ενώ η Ιταλία 10.000 χιλιάδες, και αυτό πρέπει να αναγνωρισθεί». Αναφερόμενος στην πρόσφατη ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες εξαιτίας του κύματος Τυνήσιων μεταναστών που αφίχθησαν στην Ιταλία και προσπάθησαν να μεταβούν στην Γαλλία, ο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε: «δυο κύριοι συνεργάτες μας θα ασχοληθούν μόνιμα με το θέμα της μετανάστευσης, αναπτύσσοντας τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες».

Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι είχε ενοχληθεί εντονότατα από την απόφαση της Ρώμης να χορηγήσει άδειες παραμονής σε περίπου 20.000 μετανάστες από την Τυνησία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μετακινηθούν εντός της ζώνης Σένγκεν. Ωστόσο, ο Νικολά Σαρκοζί επιδίωξε συμφωνία με τη Ρώμη πριν καταθέσει τις προτάσεις του στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Επιπλέον, σημειώνεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετωπίζει την πίεση του ακροδεξιού κόμματος του Εθνικού Μετώπου πάνω στο μεταναστευτικό εν όψει των προεδρικών εκλογών.

«Θέλουμε το Σένγκεν να ζήσει, αλλά για να ζήσει, πρέπει να υποστεί μεταρρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση. Από την άλλη πλευρά, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναφερόμενος στη Συνθήκη Σένγκεν τόνισε ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις της συγκεκριμένης συνθήκης». «Υπογράψαμε κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, με την οποία ζητάμε από τις χώρες-μέλη της Ένωσης περισσότερη αλληλεγγύη προς τα μεσογειακά κράτη που υποδέχονται σημαντικό αριθμό μεταναστών» υπογράμμισε.

Ads

Ο Νικολά Σαρκοζί, ευχαρίστησε, επίσης, τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης για την απόφασή του, να συμμετάσχει ενεργά, η χώρα του, στις επιχειρήσεις και στους βομβαρδισμούς στην Λιβύη. Αναφορικά, δε, με την αναμόρφωση της Συνθήκης του Σένγκεν, ο Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι «οι αλλαγές αυτές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν». «Άλλωστε, για να υιοθετήσουμε το Ευρώ, αναμορφώσαμε την διακυβέρνηση της οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα, η Γαλλία, ανακοίνωσε επίσημα ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.